Spor gazeteleri manşet ve başlıklarının şiddet çağrıştıran sunumu: Fotomaç ve Fanatik Gazeteleri örneği
The representation of violence in headlines and titles of sport newspapers such as Fotomaç and Fanatik
- Tez No: 340327
 - Danışmanlar: DOÇ. ŞEBNEM ÇAĞLAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gazetecilik, Journalism
 - Anahtar Kelimeler: Futbol, Spor Gazeteleri, Şiddet, Football, Sport Newspapers, Violence
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sporda şiddet son zamanlarda gündemi meşgul ettiği tartışılmazdır. Gündemden düşmeyen bu konunun oluşu ve körüklenmesinde medyanın ne kadar payı olduğunu tartışmak için spor basınının incelenmesi gerekli görülmüştür. Medya, yaşadığımız yüzyılın en önemli kanı önderlerinden birisidir ve kitleleri yönlendirmede etkilidir. Böyle bir güce sahip olan medyanın, kullandığı şiddet içerikli dil ve haber seçimlerindeki tutumu, insanları dolaylı veya dolaysız etkilemekte ve şiddete davetiye çıkardığı düşünülmektedir. Dolayısıyla, medyanın futbol haberlerini sunuş biçiminin, şiddet olaylarının artışında etkili olduğu ileri sürülebilir. ``Spor basını manşetleri şiddet içeren öğeler kullanıyor ve bu okuyucuların üzerinde belli bir derecede etkisini hissettiriyor, şiddete yönelmesine teşvik ediyor?? varsayımını sınamak amacıyla, en çok satan spor gazeteleri Fanatik ve Fotomaç gazeteleri görsel açıdan en dikkat çekici öğesi manşetler içeriği bağlamından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is unquestionable how violence occuied the agenda in sports recently. To be able to understand how much effective the media in this recent issue and its promotion, it is needed to discuss and investigate the sports media. The media is one of the most important opinion leaders of this century, and is effective in guiding the crowds.The violent media with this kind of power influence people directly or indirectly and invite them to the violence.Therefore it can be claimed that the way sports media present the news increases the blood-and-guts.To test the hypothesis that“Sports media has blood-and-thunder content and this somehow affects the readers in a certain extent, and encourage them to the violence”, the best selling sports newspapers Fanatik and Fotomac were examined in a way that are the most striking element visually.