Fibromiyalji sendromlu ve temporamandibular bölgede bruksizme bağlı olarak ortaya çıkan miyofasyal ağrı sendromlu kadınlarda evlilik uyumunun ve yordayıcılarının değerlendirilmesi
The evaluation of marital adjustment and its predictors in women with fibromyalgia syndrome and myofascial pain syndrome occuring due to bruxism in the temporamandibular region
  1. Tez No: 340332
  2. Yazar: SUNA ÖMERBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE ÖZLEM BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Miyofasyal Ağrı Sendromu, Evlilik Uyumu, Fibromyalgia Syndrome, Myofascial Pain Syndrome, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Evlilik/sağlık arasındaki ilişkilere dair çalışmaların giderek yaygınlaştığı son yıllarda, bu araştırmanın temel amacı fibromiyalji sendromlu (FMS) ve miyofasyal ağrı sendromlu (MAS) kadın hastaların ve eşlerinin evlilik uyumlarının birbirinden farklı olup olmadığının, yan amacı ise kronik ağrı senromları ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide çatışma çözüm stilleri, cinsel ilişki niteliği, evliliğe dair akılcı olmayan inançlar ve psikiyatrik belirtiden duyulan sıkıntının medyatör etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Araştırma FMS?li grupta 24, MAS?lı grupta 26 ve kontrol grubunda 14 olmak üzere toplam 64 kadın ve FMS?li gruptan 17, MAS?lı gruptan 18 ve kontrol grubundan ise 11 eş olmak üzere toplam 46 erkek katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Gruplara, Demografik Bilgiler Soru Formu, Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, İlişki İnançları Ölçeği ve Belirti Tarama Listesi uygulanmıştır. Sonuçlar, hem FMS?li ve MAS?lı hasta grubuplarının hem de eşlerinin evlilik uyumlarının birbirinden farklılaşmadığını göstermiştir. Her iki tanı grubunda yer alan hastalar ve eşleri kendi içlerinde tek grup olarak tanımlanıp sağlıklı kontrollerle kıyaslandığında ise kadın hastaların evlilik uyumunun sağlıklı kontrollere göre düşük olduğu, hasta eşleri ile sağlıklı eşlerin farklılaşmadığı saptanmıştır. Ayrıca, kronik ağrı sendromları ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide üstünlük kurma çatışma çözüm stili, cinsel ilişki niteliği ve psikolojik belirtiden duyulan sıkıntının tam medyatör etki gösterdikleri bulgulanmıştır. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As studies regarding the relationships between marriage and health is gradually increasing in current literature, the main purpose of this study is to analyze whether marital adjustment of female patients with fibromyalgia syndrome (FMS) and their husbands differ from myofascial pain syndrome (MPS) patients and their husbands. Secondly, whether the conflict resolution styles, sexual intercourse qualification, irrational marital beliefs and the distress from psychiatric indications mediate the relationship between type of chronic pain syndromes and marital adjustment. The participants were 64 women as 24 in FMS, 26 in MPS and 14 in control groups and their husbands (n=46) as 17 in FMS, 18 in MPS and 11 in control groups. The groups were administered with demographic form, Conflict Resolution Styles Scale, Dyadic Adjustment Scale, Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction, Relationship Belief Inventory and Symptom Check List. The results have showed no difference between FMS and MPS patients and between their partners in terms of marital adjustment. When participants in FMS and MPS group and their partners were combined and compared with healthy controls, it was found that the marital adjustment of the female patients were lower than the healthy controls. However, no difference was observed between that of partners in both groups. The results further revealed that conflict resolution styles, sexual intercourse qualification, irrational marital beliefs and psychiatric indications distress fully mediated the relationship between chronic pain syndromes and marital adjustment. The findings have been discussed in the light of literature.