Mütareke dönemi Türk romanında gayrimüslimler
Non-muslims in Turkish novel of armistice era
- Tez No: 340333
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mütareke Devri, İstanbul, gayrimüslim, roman, the Armistice Era, Istanbul, non-Muslim, novel
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Türk edebiyatında 1918-1950 arasında yazılmış romanlarda Mütareke Devri İstanbulu ve İstanbullu gayrimüslimler ele alınır. Esas olarak, gayrimüslimlerin bu romanlardaki temsili üzerinde durulur. Metin analizine dayalı bir yaklaşımla, gayrimüslimleri var ederken kullanılan dil ve söylem çözümlenmeye çalışılır. Bu doğrultuda, birinci bölümde ana hatlarıyla romanlardaki Mütareke Devri İstanbulu belirlenecektir. Bu bölümde, romanlarda işgal kuvvetlerini oluşturan İngiliz, Fransız ve İtalyan askerlerinin şehirdeki varlığı, Bolşevik Devrimi?nin ardından gelen Rus göçmenlerin şehir hayatına etkileri ve şehrin genel atmosferinin sunuluşu sergilenecektir. İkinci bölümde, Cumhuriyet dönemindeki ulus-devlet politikalarıyla ilişkisi de tespit edilerek romanlardaki `yeni millet? tasavvuru ve bu tasavvurun nasıl inşa edildiği bütün yönleriyle gösterilmeye çalışılacaktır. Üçüncü bölümde ise, romanlardaki gayrimüslim temsilleri, ?Rumlar?, ?Ermeniler? ve ?Yahudiler? olmak üzere üç alt başlık halinde incelenecektir. Böylece, romanlardaki söylem ve temsil biçiminin karakteri, özellikle gayrimüslimlere yönelik algı üzerinden çözümlenmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Istanbul of the Armistice Era and non-Muslims in Istanbul of the era as perceived in the novels of Turkish Literature written between 1918 and 1950 are studied in this work. Essentially non-Muslim representation in the novels is focused on. Language and discourse that create non-Muslim representation in the novels are examined with a text analysis method. In this regard, the first chapter determines the general features of Istanbul of the Armistice Era in the novels. The presence of English, French and Italian soldiers in the city, the effect of Russian refugees coming in after Bolshevist Revolution on city life and how the general city environment is presented are displayed. In the second chapter, imagery of a ?new nation? and how this imagery is constructed shall be examined in every possible dimension as well as determining the relation between nation-state policies employed during the Republican era and the new nation imagery. In the third chapter, non-Muslim representations in the novels are divided into three headlines: ?Greeks?, ?Armenians? and ?Jews?. Thus, discursive and representative character espoused in the novels is analyzed especially over the perception pertaining to the non-Muslims.