Türk modernleşmesi bağlamında askeri bürokrasinin bürokrasideki yeri
The place of military bureaucracy in the bureaucracy in context of Turkish modernization
  1. Tez No: 340335
  2. Yazar: BERNA FİLDİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Bürokrasi, Modernleşme, Devlet, Cumhuriyet Dönemi, Siyasi Yapı, Military Bureaucracy, Modernization, State, Republic, Political Structure
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Türkiye?de askeri bürokrasi Batılılaşma öncesi Osmanlı Klasik Dönemi?nden Cumhuriyet?e devlet yönetiminde önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Bu sorumluluklar devletin yapısında yaşanan değişimlerle her defasında yeniden meydana getirilmiş, içeriği değişmiş ama varlığı değişmemiştir. Askeri bürokrasi, Klasik Dönem?de Osmanlı askerisi olarak adlandırılan devletin yönetici kadroları içerisinde, eğitim-hukuk alanlarından sorumlu ilmiye, idari-mali alandan sorumlu kalemiyeyle birlikte seyfiye adıyla faaliyet yürütmüştür. Osmanlı Devleti?nin yönetici kadrolarından biri olan askeri bürokrasi devletin merkezine koyduğu fetih siyaseti çerçevesinde, gücünü Kuruluş?tan Çöküş Dönemi?ne kadar korumuştur. Osmanlı askerisi içerisinde ilmiye, kalemiye ve seyfiye arasında izin verilen geçişlerin daha çok seyfiyeye yapılması ya da fetihlerin ortadan kalktığı Gerileme ve Çöküş Dönemi?nde seyfiyeden diğer sınıflara geçişlerin seyrekliği, askeri bürokrasinin Osmanlı devletindeki önemini göstermektedir. Askeri bürokrasi devletin yaşadığı gerilemenin savaş meydanlarında fark edilmesiyle Batılı anlayışla yetiştirilmiş ilk devlet kadrolarına kaynaklık etmiştir. Bu özelliği askeri bürokrasiyi Osmanlı modernleşmesinin önemli bir aktörü haline getirmiştir. İlmiyenin değişimin dışında bırakılması, kalemiyenin geleneksel ve modern kadroları bünyesinde bir arada barındırmasına karşın seyfiye, tek başına Batılı bir anlayış çerçevesinde yeniden oluşturulmuş, bünyesinden geleneksel özellikleri en fazla ve en önce atan sınıf olmuştur. Batılılaşma Dönemi?nde yaratılan askeri kadrolar modern esaslar çerçevesinde yetiştirilmiş zihinler olarak, Cumhuriyet?in kurulmasında da rol almışlardır. Osmanlı Batılılaşma Dönemi?nden farklı olarak tek başına modern esaslara dayalı devletin oluşturulması, bunu kendi bünyesinde daha önceden sağlayan askeri bürokrasi sayesinde mümkün olmuştur. Çalışmada Türk modernleşmesi bağlamında, Osmanlı Klasik Dönemi?nden Cumhuriyet Dönemi?ne askeri bürokrasinin devlet içerisindeki yeri ele alınacaktır. Bu yeri her iki dönem için birbirinin devamı kılan ama aynı zamanda birbirinden ayıranın ise Osmanlı Batılılaşma Dönemi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, from Ottoman Period before Westernization till Republic, military bureaucracy assumed important responsibilities in state management. These responsibilities came up repeatedly with changes in the structure of the state, their content has changed, but the presence of them hasn?t. Military bureaucracy - askeri in Ottoman- was in activity with the name of seyfiye along with ilmiye, responsible for education and law, and kalemiye, responsible for administrative and financial areas. Thanks to the invasion politics the state had, military bureaucracy -one of the administrative institutions of Ottoman Empire- maintained power from establishment until collapse. The fact that there was less mobility from seyfiye demonstrate the importance of military bureaucracy in Ottoman Empire.Military bureaucracy became the source of first cadres trained with Western understanding after the decline was noticed on battlefields. This feature made military bureaucracy an important actor in Ottoman Modernization. Although ilmiye was kept out of change and kalemiye contained both traditional and modern cadres, only seyfiye was re-formed with Western understanding and it was the first that got rid of traditional features.The military cadres created in the Westernization Period also took part in the foundation of Republic. Unlike the Ottoman Westernization, the creation of a modern state was possible thanks to the Military bureaucracy that maintained this in itself beforehand.This study will examine the role of military bureaucracy in state management from Ottoman to Republic in the context of Turkish Modernization. It is thought that the thing that both combines and also seperates these two periods is Ottoman Westernization Period.