Milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) kapsamında sözleşmenin esaslı ihlali
Fundamental breach of contract under the United Nations Convention on Contracts for the international sale of goods (CISG)
- Tez No: 340334
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AKKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması, CISG, Madde 25, Sözleşmenin esaslı ihlali, İfa engelleri sistemi, Sözleşmeden dönme, İkame mal teslimi, Sözleşme ihlali, United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods, CISG, Article 25, Fundamental breach of contract, Remedial system, Avoidance of contract, Claim for substitute goods, Breach of contract
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu çalışmada, Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın (CISG) 25. maddesi kapsamında“sözleşmenin esaslı ihlali”kavramı incelenmiştir. Borçlar Hukuku'muz bakımından yeni bir kurum olduğu ifade edilebilecek olan bu kavram, Antlaşma'nın ifa engelleri sisteminde merkezî bir öneme sahiptir. Zira esaslı ihlal, her şeyden önemlisi, sonuçları nazara alındığında ağırlığı en büyük olan hukukî çarelerden sözleşmeden dönme ve ikame mal teslimini talep edebilmenin ön koşuludur. Bu bakımdan çalışmanın temel amacı; esaslı ihlal kavramını Antlaşma'daki konumu, kıstasları ve örnekleriyle hukuku çevremize tanıtmaktır. Bu çerçevede öncelikle, Antlaşma'nın ifa engelleri sisteminin temel prensipleri ve bu sistem içerisinde esaslı ihlalin konumu araştırılmıştır. Akabinde bir sözleşme ihlalinin esaslı kabul edilebilmesi için CISG m. 25 hükmünün aradığı genel kıstaslar detaylı şekilde analiz edilmiş ve bunun da ardından, sözleşme ihlalinin görünüm şekilleri özelinde esaslı ihlal değerlendirmesinin ne yönde gelişeceği incelenmiştir. Bu amaçla çalışmanın genelinde, gerek ulusal literatür gerekse de milletlerarası doktrin ve yargı kararları göz önünde tutulmuştur. Görülmüştür ki esaslı ihlal kavramı, sözleşme ihlaline bağlanan sonuçları bu ihlalin ağırlığına göre tespit edebilmemize olanak sağlayan esnek bir yaklaşım olarak, bundan sonraki hukukî tartışmalara ve gelişmelere de yön verecek bir kurum olmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the term of fundamental breach of contract is examined pursuant to Article 25 of the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG). As a new concept for the Turkish Law of Obligations, the fundamental breach of contract has a great importance in the remedial system of the Convention. Above all, the fundamental breach of contract is the prerequisite for the avoidance of contract and the claim for substitute goods which are the most rigorous remedies considering their drastic consequences. Therefore, the main purpose of this study is to introduce the notion of the fundamental breach to our legal community by taking into account its position in the Convention as well as its criteria and examples. In this respect, the basic principles of the remedial system of the Convention and the position of the fundamental breach therein have been initially explained. Subsequently, the general criteria, which are sought in accordance with Article 25 of the CISG while considering a breach as fundamental, have been examined in detail and following this, the course of fundamental breach analysis in the context of specific forms of breach of contract has been studied. For this purpose, the legal doctrine and the judicial precedents have been taken into consideration in both national and international level throughout the study. In conclusion, it has been ascertained that the notion of the fundamental breach, as a flexible legal concept to determine the appropriate remedies for the breach of contract in reference to its impact on the aggrieved party, is likely to play a key role in further legal discussions and developments.