English lecturers' beliefs and practices regarding ıntercultural competence
İngilizce okutmanlarının kültürlerarası edince ilişkin inanç ve uygulamalar
  1. Tez No: 340353
  2. Yazar: SERPİL ZAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN KAMİL SEVİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okutman, Kültürlerarası Edinç, İnanç, Lecturer, Intercultural Competence, Belief
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışma kültürlerarası edincin, üniversite düzeyi İngilizce öğretimindeki yerini araştırmayı amaçlamaktadır. Daha özel olarak çalışma, İngilizce okutmanlarının kültürlerarası edince ilişkin inançlarını, uygulamalarını ve bu iki değişken arasındaki korelasyonu tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Araştırma verileri, İstanbul ilinde görevli 368 İngilizce okutmanına uygulanan bir anket ve üç farklı ölçekle elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; İngilizce okutmanlarının kültür öğrenimi amacının, İngilizce öğretiminin öncelikli amaçları arasında olduğuna inanmadıkları ve İngilizce okutmanlarının kültür öğretiminin daha çok tutumsal boyutuna inandıkları tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca, İngilizce okutmanlarının kültürlerarası dil öğretimine katıldıkları ve yabancı kültürleri yeterli düzeyde tanıdıklarına inandıkları tespit edilmiştir. İngilizce okutmanları kültürel aktiviteleri ve kültürel boyutları ara sıra uyguladıklarıını ifade etmişlerdir. Son olarak araştırma, İngilizce okutmanlarının kültürlerarası edince ilişkin inançları ve uygulamaları arasında anlamlı, pozitif ve düşük düzeyde bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This present study aims to investigate the role intercultural competence in tertiary EFL teaching. More specifically, the study was carried out in order to reveal English lecturers? beliefs and practices regarding intercultural competence as well as the correlation between these two variables. Data were collected from 368 English lecturers in İstanbul via a questionnaire and three scales. The findings have revealed that English lecturers do not believe that culture learning is among the primary objectives of English language teaching and believe more in attitudinal dimension of culture teaching. Also, English lecturers agree with intercultural language teaching and believe that they are sufficiently familiar with foreign cultures. In addition, English lecturers practice culture teaching activities and deal with cultural aspects once in while. Laslty, the research has revealed that there is a significant, positive and low correlation between English lectures? beliefs and practices regarding intercultural competence.