Modernleşme ve eğitim: Türkiye'de modern eğitimin inşası (1923-1938)
Modernization and education: Establishment of modern education in Turkey (1923-1938)
- Tez No: 340376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET KIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Education and Training, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Modernleşme Kuramı, Eğitim, Modern Eğitim, Atatürk Dönemi, Modernization, Theory of Modernization, Education, Modern Education, Atatürk?s Term
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
1923-1938 arası dönemi kapsayan bu tezin temel amacı, Cumhuriyet?in ilanının ardından kurulan yeni devletin ve yeni rejimin eğitimden beklentilerini ve bu beklentiler ekseninde oluşturduğu maarif vizyonunu tanımlamak ve bu vizyonun Batılı olmayan toplumlardaki değişim sürecini açıklamaya çalışan modernleşme kuramları ile ilişkisini ortaya koymaktır. Belirlenen bu amaca ulaşabilmek için de 1923?te Cumhuriyet?in ilanının ardından eğitim alanında yapılan yasal düzenlemeler incelenmekte ve bu düzenlemelerle ne amaçlandığı ortaya konmaktadır. 1923-1938 Dönemi?nde eğitim-öğretim faaliyetlerini belirlemek ve düzenlemek amacıyla çıkarılan kanunlar, toplantı kararları ve hükümet programları incelenmekte ve tüm bunların uygulamada amaçlarının ne ya da neler olduğu ortaya konmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis which covers the period from 1923 to 1938, after the proclamation of the Republic, the expectations of the new government and a new training regime and this is expected to define the axis formed by the vision and the vision of education in non-Western societies to reveal the relationship between modernization theories that try to explain the process of change. After the proclamation of the Republic in 1923, determined to achieve this goal are examined and the legal regulations in the field of education and objectives set out in the regulations. 1923-1938 period, the laws enacted for the purpose of educational activities to identify and organize the meeting decisions and government programs, all of which are examined and which have been tried out in practice what their purpose is or what to do.