İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ile algıladıkları okul iklimi arasındaki ilişki
The relation between the 8th grade students' academic achievement and the school climate they perceive
  1. Tez No: 340377
  2. Yazar: ÜMİT BAHÇETEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ MEŞECİ GIORGETTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Okul İklimi, Akademik Başarı, Organizational Climate, School Climate, Academic Achievement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırma; ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ile algıladıkları okul iklimi arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Akademik başarı ile algılanan okul iklimi arasındaki ilişki; cinsiyet, okul büyüklüğü ve dershaneye gitme durumu değişkenleriyle beraber incelenmiştir. Araştırma, 2011 - 2012 eğitim ve öğretim yılında İstanbul ilinin değişik ilçelerinden örnekleme alınan 20 ilköğretim okulunun sekizinci sınıfta okuyan 1054 öğrencisi ile yapılmıştır. Öğrencilere, Çalık ve Kurt (2010) tarafından geliştirilen `Okul İklimi Ölçeği? uygulanmıştır. Öğrencilerin kişisel bilgilerini ve dershaneye gitme durumlarını tespit etmek amacıyla bu araştırma için hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, okul ikliminin Destekleyici Öğretmen Davranışları ve Başarı Odaklılık boyutları ile akademik başarı arasında olumlu yönde güçlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Okul ikliminin Güvenli Öğrenme Ortamı ve Olumlu Akran İletişimi boyutu ile akademik başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Kız öğrencilerin akademik başarıları ve algıladıkları okul ikliminin, erkek öğrencilerin akademik başarıları ve algıladıkları okul ikliminden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Küçük okullardaki öğrencilerin akademik başarıları ile algıladıkları okul ikliminin, büyük okullardaki öğrencilere göre daha olumlu olduğu bulunmuştur. Dershaneye giden öğrencilerin akademik başarılarının, dershaneye gitmeyen öğrencilerin akademik başarılarından anlamlı düzeyde daha iyi olduğu görülmüştür. Destekleyici Öğretmen Davranışları ve Başarı Odaklılık boyutlarında okul dershanesine giden öğrencilerin, Güvenli Öğrenme Ortamı ve Olumlu Akran İlişkileri boyutunda ise dershaneye gitmeyen öğrencilerin algıladıkları okul ikliminin anlamlı düzeyde daha olumlu olduğu bulunmuştur.Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular tartışılmıştır. Ulaşılan sonuçlara ve gelecek araştırmalara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This survey is done to search whether there is a meaningful relation between the 8th grade students? academic success and the school climate they perceive. The relation of school climate perceived with academic success is handled through different aspects as gender, school size and whether students take an extra course or not.The survey was carried out with 1054 students throughout different districts of İstanbul studying in 8th grade in 2011-2012 academic year. A school climate scale improved by Çalık and Kurt (2010) was applied to the students. A personal information form was also used for this survey to learn more about students? personal data and whether they take courses. At the end of the survey it was found out that there is a strong and positive relation among school climate?s supportive teacher behavior and success oriented dimensions and academic success. It was found out there is no reasonable relation among the school climate?s safe learning environment and positive peer communication and academic success. It was observed that the academic success and school climate perceived by female students were highly above than the academic success and school climate perceived by male students. It was also noted that academic achievement of the students taking extra courses was more positive than the students not taking courses. Students taking extra courses are more positive in perception of school climate in the school climate?s supportive teacher behavior and achievement?oriented dimensions and the ones not taking any courses are more positive in the school climate?s safe learning environment and positive peer communication.The findings of the survey were discussed at the end of the survey. Different proposals were made for the findings and for the upcoming surveys.