Genel eğitim sınıflarındaki kaynaştırma öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen eğitim-öğretim etkinliklerinin uygulanma düzeyinin araştırılması
An investigation of level of implementation of education activities determined by ministry of education for inclusive students in general classrooms
  1. Tez No: 340406
  2. Yazar: EMRULLAH AKCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFÜ İLGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Kaynaştırma Uygulamaları, Sınıf Öğretmeni, Genel Eğitim Sınıfları, Bireysel Eğitim Planı, Inclusion, Inclusive Implementations, Classroom Teachers, General Classrooms, Individualized Education Plan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma genel eğitim sınıflarındaki kaynaştırma öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen eğitim öğretim etkinliklerinin uygulanma düzeyini ve kaynaştırma uygulamaları ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul?un Bağcılar, Fatih ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde görev yapan 452 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırma bulgularına göre; kaynaştırma sınıf öğretmenlerinin görev yaptığı sınıf mevcutları oldukça kalabalıktır. Aynı zamanda öğretmenlerin yarısından fazlasının herhangi bir özel eğitim dersi almadığı, özel eğitim dersi alan öğretmenlerin de büyük bir kısmının, aldıkları bu eğitimi yetersiz gördükleri belirlenmiştir. Kaynaştırma sınıf öğretmenleri, görev yaptıkları okulların büyük çoğunluğunda Psikolojik Danışman ve Rehberlik (PDR) uzmanı bulunduğunu, ancak bu uzmanların kaynaştırma konusunda kendilerine yeterince yardımcı olmadıklarını belirtmiştir. Okulların yarıya yakınında BEP Geliştirme Birimi oluşturulmadığı, bu birimin oluşturulduğu okullarda ise birim çalışmalarını yetersiz gören öğretmenlerin oranı oldukça yüksek bulunmuştur. Yine aynı şekilde katılımcı öğretmenlerin yarısından fazlasının Rehberlik Araştırma Merkezleri?nden destek almadığı, destek alan öğretmenlerin ise yarısından fazlasının aldığı bu desteği yetersiz gördüğü belirlenmiştir. Araştırma bulguları arasında öğretmenlerin kaynaştırma konusunda kitap okuma düzeylerinin çok düşük olduğu görülmektedir. Araştırmanın bir diğer bulgusu da, velilerin kaynaştırma uygulamaları kapsamında öğretmenlere yeterince destek olmadıklarıdır. Bunun yanında sınıf öğretmenliği yapan öğretmenlerin bir kısmı eğitim fakültesi çıkışlı değildir.Araştırma sonucunda, genel eğitim sınıflarındaki kaynaştırma öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen eğitim-öğretim etkinliklerinden teknolojiyi kullandırma, kaynaştırma öğrencisinin sınavını gerektiğinde bireysel yapma ve sınavlarda kaynaştırma öğrencisine ek süre verme etkinliklerinin uygulanma düzeyinin en az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate relationship between level of implementation of education activities determined by Ministry of Education for inclusive students in general classrooms and inclusive education implementations; and several variables. The sample under this study consists of 452 classroom teachers in Bağcılar, Fatih, Gaziosmanpaşa. According to findings, classrooms having inclusive students are overcrowded. While most of teachers participated in this study have not taken special education training; teachers who have taken special education training considered their training as inadequate.Inclusive classroom teachers indicated that there were psychological counseling and guidance experts in their school; however, these experts did not support classroom teachers enough about inclusive education. Almost half of school did not have IEP Development Department; proportion of teachers in schools having IEP who considered these department?s services as inadequate was very high. In addition, it is investigated that while participant teachers have not been supported by Counseling and Research Center; teachers supported by Counseling and Research Center did not considered these support as adequate.Findings show that teachers? reading level on inclusive education was very low. Another finding was that parents did not support teachers about inclusive education. In addition, some of classroom teachers participated in this study were not graduated from faculties of education.As a result of this study, it was indicated that level of implementations of education activities determined by Ministry of Education for inclusive students in general classrooms such as making inclusive students use technology, preparing individual exams for inclusive students and giving extra time to inclusive students in exams was very low.