Küresel ekonomik krizler ve ülkelerin küresel krizlerden sonraki toparlanma performanslarına yönelik bir araştırma
Global economic crisis and a study on the recovery performance of the countries after global crises
- Tez No: 340408
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERRA EREN SARIOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Uluslarası krizler, Toparlanma, Yayılma etkisi, Lojistik regresyon analizi, Global crisis, Recovery, Contagion effect, Logistic regression analysis
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
2008 yılında yaşanan küresel krizde görülmüştür ki, bazı ülkeler (Çin gibi) büyüme, istihdam gibi büyüklükler bakımından sınırlı düzeyde krizin etkisi altına girmişler ve kısa sürede toparlanarak krizden önceki performanslarını tekrar elde etmişlerdir. Bazı ülkeler ise (Yunanistan gibi) krizin etkisini derinden hissetmişler ve hala kayda değer bir toparlanma performansı gösterememişlerdir. Bu çalışmanın temel çıkış noktası ülkelerin krizlerden sonraki toparlanma performanslarıdır. Krizin etki bakımından farklı ülkeler üzerinde bu derece farklı sonuçlar yaratması, araştırmayı şekillendiren temel sorudur. 127 farklı ülke verilerini kapsayan çalışmada, krizden önceki (2008 yılı) bazı makroekonomik ve finansal göstergeler ile krizden sonraki toparlanma performansı arasında ilişki bulunmuştur. Bu göstergeler kullanılarak, muhtemel bir uluslarası krizin gerçekleşmesi durumunda krizden ne denli etkilenileceği ve toparlanma performansının nasıl olacağını gösteren bir tahmin modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
As can be seen in the 2008 financial crisis, some countries like China did better compared to others and came over the negative effects (growth, unemployment etc.) of the crisis and got back into the road. However, countries like Greece did experience the severe effects of the crisis and could not manage to rebound. The main aim in this paper is to analyze the recovery performances of countries after the crises. The fact that crisis have different impacts on different countries is the main research question that shapes this study. According to this study which covers the data from 127 countries, relationship between the pre-crisis? macroeconomic variables and financial indicators and post-crisis? rebound performance of the economies is found. In this study, with the help of these indicators, a model regarding how rebound process would be if a possible global crisis takes place in future is developed.