Türkiye'de finansal krizlerin istihdama etkisi
Employment impact of financial crisis in Turkey
  1. Tez No: 394881
  2. Yazar: VELİ MÜFTÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Küresel Kriz, Türkiye'de Yaşanan Krizler, Ekonomik Kriz Modelleri, İstihdam, İşsizlik, Financial crises, global crises, crises at Turkey, the types of economical crises, employing, unemployment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Finansal kriz, ekonomik sistemdeki ani dalgalanmalar sonucu meydana gelen ekonomik darboğazdır. Krizler, tüm toplumlar için büyük sorunlara neden olan olgulardır. Öyle ki, kriz yaşayan ülkelerde hem maddi, hem de sosyal birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Özellikle, 1990'lı yılların başından itibaren küreselleşmenin etkisiyle, ülkelerin ekonomik ilişkileri artmıştır. Ülkeler ekonomik olarak birbirlerine bağlı hale gelmişlerdir. Küreselleşmenin etkisiyle, krizlerin boyutları da değişmiştir. Ülkelerin etkileşimleri yüzünden kriz, ekonomik bağlantısı olan ülkeleri de etkilemiştir. Bununla birlikte kriz hızla diğer ülkelere yayılmış ve tüm dünyayı etkilemiştir. Ekonomistler, krizleri incelediğinde zaman her krizin nedenin farklı olduğunu görmüşler. Birinci, ikinci ve üçüncü kuşak (nesil) kriz modelleriyle de krizleri açıklamaya çalışmışlardır. Finansal krizlerin ülke ekonomilerine birçok olumsuz etkisi vardır. Örneğin, GSMH düşer, ekonomi küçülür, ülke para birimi değer kaybeder, ülkenin kırılganlığı artar, işsizlik artar. Bu etkilere daha birçok olumsuz faktör eklenebilir. Türkiye gerek ülke sorunlarından kaynaklanan, gerekse dünyada çıkan krizler nedeniyle, ekonomik ve sosyal olarak ağır yaralar almıştır. 1960 yılına kadar işsizlik sorunu yaşamayan Türkiye, bu yıldan itibaren 2000 yılına kadar işsizlik oranı hep iki haneli olan ülke konumuna gelmiştir. 2000'li yılların başında %6,5 olan işsizlik oranı 2000 ve 2001 krizleriyle birlikte yeniden artmıştır. Daha sonraki yıllarda toparlanan ekonomi sayesinde işsizlik azalma eğilimine girmiş, fakat 2008 Mali kriziyle yeniden artmıştır. 2015 yılında ise işsizlik oranı % 11,3 seviyelerinde seyretmektedir.
Özet (Çeviri)
Financial crises are straits which result from sudden undulations at economic system. Crises are facts causing some problems for all societies. Moreover, there are lots of both material and spiritual problems at this countries. Especially from 1990's with the help of the globalisation the economic relations of countries increased. Countries depend on each other as economical. The dimension of crises changed with the help of globalisation. Because of the economical relationship crises affected countries which have economical relations. On the other hand crises spreaded fast to the other countries and the whole world was influenced. Economists saw different factors when they researched the crises. They tried to explain the crises as first, second and third generations. There are lots of negative effects of economical crises to the countries' economy. For instance, national income decreases, economy runs down and the currency of country suffers. We can add many negative effects to this effects. Turkey affected as economical and social because of its national and import crises. Until 1960 there wasn't any unemployment in Turkey but from that date to 2001 the ratio of unemployment is always two digits. In 2001 the ratio of unemployment was at %6,5 but it increased again because of the effects of 2000 economical crises. The following years economy became better and the ratio of unemployment decreased but it increased again because of 2008 financial crises. Nowadays the ratio of unemployment is at %11,3.