Geleneksel olmayan para politikası araçlarının gelişimi
Development of unconventional monetary policy instruments
- Tez No: 405432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCABİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel olmayan para politikaları, zorunlu karşılıklar, rezerv opsiyon katsayısı, miktarsal genişleme, kredi genişlemesi, faiz taahhüdü, Unconventional monetary policy, reserve requirement, quantitative easing, credit easing, interest rate commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Merkez bankaları öncelikli hedefleri olan fiyat istikrarı ve düşük enflasyon için genellikle açık piyasa işlemleri ile faiz oranlarına müdahale ederek ulaşmaktaydı. 2008 küresel finansal kriz döneminde, merkez bankaları ekonomik toparlanma ve fiyat istikrarının sağlanabilmesi için geleneksel para politikalarının yetersiz kaldığını görmüşlerdir. 2008 Eylül ayında krizin derinleşmesi ve reel ekonomik aktivitenin çökmesi, merkez bankalarını miktarsal genişleme, zorunlu karşılıklar, faiz taahhüdü gibi çok sayıda geleneksel olmayan para politikası uygulamasına yöneltmiştir. Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın tarihsel gelişimini, uyguladığı para politikaları ile Dünya'da uygulanan para politikası araçlarının gelişimini, küresel finansal krizlerle birlikte geleneksel olmayan para politikalarının ülkemizdeki tecrübelerini gözler önüne sermeyi amaçlamaktadır. Küresel finansal kriz sürecinde yaşananları ve bu yaşananların geleneksel olmayan para politikasının uygulanmasına nasıl yol açtığı konusunda bilgi veren bu çalışmada daha sonra, enflasyon hedeflemesi uygulayan ülkeler, gelişmiş ülkelerin 2008 küresel krizinden sonra uyguladıkları geleneksel olmayan para politikaları incelenecektir. Son olarak da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın küresel kriz sonrası dönemde uyguladığı geleneksel olmayan para politikaları ve bu politikaların performansı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Most world's central banks have widely used open market operations to influence the interest rates for price stability and low inflation as their primary objective.. Over the course of the global financial crisis of 2008, central banks confronted with the inadequacy of the conventional monetary policies to promote economic recovery and price stability.The intensification of the crisis in the September of 2008 and the collapse of the real economic activity prompted many central banks to use numerous unconventional monetary policy tools such as quantitative easing, credit easing and interest rate commitment. This study aims at bringing out the Turkish Central Bank's historical improvement and its monetory policies,. It begins with the process of the global financial crisis and shows how the global financial crisis paved the way to use of the unconventional monetary policies. Then inflation targeting countries, the USA, the UK, China, Japan and the European Central Bank will be analyzed with their unconventional policies between 2009 and 2012. Finally, the unconventional monetary policies of Central Bank of the Republic of Turkey during the global financial crisis and their performance related to the aim of the Central Bank of the Republic of Turkey will be discussed.