Küresel ekonomik krizler ve oluşturduğu etkileri önleyici vergi politikalarının Türk vergi sistemine yansımaları: 2000 sonrası dönem
Küresel ekonomik krizler ve oluşturduğu etkileri önleyici vergi politikalarinin Türk vergi sistemine yansımaları: 2000 sonrası dönem
- Tez No: 583510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK GÖZE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kriz, Ekonomik Kriz, Türk Vergi Sistemi, Vergi, Globalization, Crisis, Economic Crisis, Turkish Tax System, Tax
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Gerek ülkelerin içinde gerek dünya çapında yaşanan Ekonomik Krizler hayatın önemli bir parçası haline gelmiştir. Dönem dönem birçok kriz ile karşı karşıya kalan ekonomiler, krizin yarattığı belirsizlik, karmaşa ve endişe ortamında, krizin olumsuz etkilediği alanlarda hangi politikalar uygulanarak bu olumsuz etkilerin nasıl engellenebileceği üzerinde çalışmalar yapmışlardır. Ekonomilerin geçmişine bakıldığında krizler sadece bir yada birbiriyle ilişkili birkaç ülke arasında sınırlı kalabilirken, dünya çapında ekonomik ilişkilerin küresel boyut kazanması sonucunda, meydana gelen krizler ortaya çıktığı ülke yada ülkeler ile sınırlı kalmayıp daha geniş alana yayılmıştır. Bu çalışmada, küresel ölçekte gerçekleşen ekonomik krizleri anlamak ve açıklamak için öncelikle küreselleşme olgusu, kriz ve ekonomik kriz kavramları üzerinde durulmuştur. Küresel ölçekte gerçekleşen ve büyük etkiler yaratan başlıca ekonomik krizler incelenmeye çalışılmıştır. Bu krizlerin dünyayı ve Türkiye'yi nasıl etkilediği, ayrıca Türk Vergi Sisteminin bu krizlerden nasıl etkilendiği incelenmiş, vergilerin ekonomik krizler üzerindeki etkileri üzerine çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde, 2000'li yıllarda yaşanan küresel ekonomik krizlerin etkilerini azaltmak için uygulanan vergi politikaları, çeşitli göstergelerden yararlanılarak yaşanan ekonomik krizlerin etkileri ve sonuçları ile krizden çıkış yolları üzerinde değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a visible fact that the crisis have been an important part of our life. Today's economies that face with different crisis in different terms focus on how these negative effects will be able to be prevented by doing which kind of studies in uncertainty, complexity and concern environment caused by crisis. In this study it has been dwelled on especially the phenomenon of globalization, the concepts of crisis and economic crisis to understand and explain the the economic crisis which materialize on a global scale. Main economic crises which materialize on a global scale and create big effects has been tried to be examined. It has been examined how these crisis affect World and Turkey, and also how has Turkish Tax System been affected by that crisis and has been studied on the effects of the economic crisis to the taxes. It has been studied on the tax policies applied to reduce the effects of the global economic crisis that materialize in years of 2000 in the last chapter of the study. The effects of the economic crisis lived in recent years by using different indicators have been evaluated.