Bir sembol ve nesne olarak bayrağın anlam inşası ve bu inşalarda kullanılan dilsel kaynaklar
The meaning construction of the flag and the discursive sources used in these constructions
  1. Tez No: 340410
  2. Yazar: ALPER YAHYAGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL AYŞEN ARKONAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: bayrak, milliyetçilik, açıklayıcı repertuarlar, söylem analizi, flag, nationalism, interpretative repertoires, discourse analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmada bir sembol ve nesne olarak bayrağın, Türkiye bayrağının üniversite öğrencilerinin söylemindeki anlam inşası, bu inşalarda kullanılan açıklayıcı repertuarlar ve bu konuşmalarla ne yapıldığı incelenmiştir. Çalışmanın katılımcıları toplamda 9 kişi olmak üzere lisans ve yüksek lisans öğrencileridir. Katılımcılarla 2 fokus grup, 4 birebir görüşme yapılmıştır. Konuşmalar kayıt cihazına kaydedilmiş ve yazı dökümleri yapılmıştır. Elde edilen veriler söylem analizi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda ?maruz kalınan bayrak?, ?araç olarak bayrak?, ?kimlik-aidiyet? ve ?kutsal bayrak? olmak üzere 4 adet repertuar tespit edilmiştir. Bu repertuarların çeşitliliği ve kullanımları, milliyetçilik ve ulus-devlet anlamlarının sürekli yeniden üretildiğine işaret etmektedir. Öte yandan bu yeniden inşa stratejilerinin, ?bayrak? ve çağrıştırdıklarında bir anlam boşalmasına neden olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the meaning construction of the flag, the Turkish flag as a symbol and object in discourses of university students; the interpretative repertoires used in these constructions; and what is done with these talks. Participants were 9 undergraduate and graduate students. 2 focus and 4 one-on-one interviews were conducted. Talks were recorded and transcribed. Acquired data was evaluated through discourse analysis. There were 4 repertoires found: ?the imposed flag?, ?flag as a tool?, ?identity-belonging?, and ?the holy flag?. The diversity and use of these repertoires points to the consistent reconstruction of nationalism and nation-state. At the same time it can be said that these reconstruction stratgies may have exhausted the meaning of ?flag? and its associations.