İşyerinde internet ve e-posta kullanımının izlenmesi ve gözetlenmesi
Internet and e-mail monitoring and surveillance at workplace
- Tez No: 340463
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Science and Technology, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İzleme, gözetleme, internet, işyeri, e-posta, fesih, Monitoring, Surveillance, Internet, Workplace, E-mail, Termination
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, günümüzde birçok işyerinde başvurulan izleme ve gözetleme uygulamalarının hukuki boyutları ele alınmıştır. Konuya ilişkin özel bir düzenleme olmaması nedeniyle, genel düzenlemeler ışığında sonuca gidilmesi gereklidir. Bu doğrultuda, işçinin internet ve e-posta kullanımına ilişkin veriler özel hayat alanında yer aldığından, izleme ve gözetleme uygulamaları için bir hukuka uygunluk sebebinin varlığı aranır. Kanunda sayılan hukuka uygunluk sebeplerinden birinin bulunmaması halinde yapılan uygulama hukuka aykırı sayılır ve iş sözleşmesinin feshinde işçi açısından haklı neden oluşturabilir. Hukuka uygun şekilde yapılan izleme ve gözetleme ise, işverene iş sözleşmesinin feshi için geçerli veya haklı neden sunabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, legal dimensions of monitoring and surveillance applications that are used in many workplaces today, are discussed. Due to the lack of a spesific rule about the subject, it?s necessary to fix the issue in the light of the general rules. In view of this circumstance, owing the fact that private life contains the use of internet and e-mails, there must be a reason of legality for monitoring and surveillance. If there isn?t any reason of legality that listed in the act, monitoring and surveillance will be illegal and can be a ground for the termination of the labour contract. Legal monitoring and surveillance can give employer a reason for the termination by notice or summary termination.