COVİD-19 pandemisi sürecinde anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin rejyonal anestezi uygulamalarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 778291
  2. Yazar: CANER GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET TOPÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, rejyonal anestezi, sinir bloğu, ultrason, rejyonel, COVID-19, regional anesthesia, nerve block, ultrasound, regional anesthesia training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu anket çalışmamızın amacı, anesteziyoloji ve reanimasyon uzman ve asistan hekimlerinin pandemi sürecindeki rejyonal anestezi tercihleri ve klinik uygulamalarının değerlendirilmesidir. Bu çalışma ile elde edilen bilimsel verilerin ışığında; anesteziyoloji ve reanimasyon kliniklerindeki hekimlerin rejyonal anestezi uygulamalarının değerlendirilmesiyle asistan ve uzman hekimlerin farkındalığının artması, asistanlık süreci ve devamında uzman hekimlik sürecinde rejyonal anestezi eğitimine ayrılan sürenin artırılmasını ve klinik pratikte daha fazla yer edinmesini sağlayabileceğine inanmaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, hastanemiz yerel etik kurulundan onay alındıktan sonra anketimize katılan sağlık çalışanlarına çalışmanın amacı anlatıldı. Araştırmamıza katılım tamamen gönüllülük esasına dayanmıştır. Kesitsel tipteki bu araştırmanın örneklemini, Covid-19 pandemisi sürecinde ameliyathane ve yoğun bakımda aktif olarak çalışan 25-72 yaş arası Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan 205 anesteziyoloji ve reanimasyon hekimi oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan internet tabanlı anket formu aracılığıyla kişilerin e-posta adreslerine gönderilen linkler ile toplandı. Anketimizin ilk bölümü olan 1.soru ile 6.soru arası birinci bölüm; demografik veriler olan, yaş, cinsiyet, çalıştığınız kurum, görev/unvan vb. gibi özellikleri içerecek şekilde çoktan seçmeli sorulardan hazırlanmıştır. 7.soru ile 27.soru arası ikinci bölümde; Covid-19 pandemisi sürecinde anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin rejyonal anestezi uygulamalarının, asistan ve uzman hekimlerin pandemi sürecinde rejyonal anestezi uygulamaları hakkındaki farkındalığının, asistan ve uzman hekimlerin rejyonal anestezi eğitimine ayrılan sürenin ve çalıştığı kurumda pandemi döneminde kurs veya eğitim düzenlenip düzenlenmediğine yönelik kurumlardaki olanakların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Veriler SPSS istatistik paket programında tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde dağılımı, ortalama, standart sapma), bağımsız gruplarda t testi, ANOVA testi (normal dağılım sağlanmadığında nonparametrik mann whitney U ve Kruskal Wallis test), pearson korelasyon testi ve ki kare testi kullanılarak değerlendirildi. Tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0.05 olarak alındı. Bulgular:“COVID-19 Pandemisi Sürecinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon Hekimlerinin Rejyonal Anestezi Uygulamalarının Değerlendirilmesi”başlıklı çalışmamızda dijital ortamdan anket yöntemiyle elde ettiğimiz bulgularda, katılımcıların %41,5 ini kadınlar, %58,5 ini erkekler oluşturdu. Katılımcılar 24- 72 yaş arasında olmak üzere, üniversite hastanesi, eğitim-araştırma hastanesi, devlet hastanesi, şehir hastanesi, özel hastane ve muayenehanede çalışan hekimlerden oluştu (n=205). Anketimize katılan hekimlerin %30,2 sini uzmanlık öğrencisi doktorlar oluşturmaktaydı. Katılımcıların %46,8 si üniversite hastanesi, %6,3 ü şehir hastanesi, %17,6 sı eğitim ve araştırma hastanesi, %8,3 ü özel hastane ve muayenehane, %21 ini devlet hastanesinde çalışanlar oluşturmaktadır. Katılımcıların %35,2 si 0-5 yıl, %19,9 u 6-10 yıl, %15,8 i 11-15 yıl, %13,8 i 16-20 yıl, %15,3 ü 20 yıldan fazla süredir sağlık sektöründe çalışmaktaydı. Çalışmamız ile elde ettiğimiz istatistiksel anlamlı sonuçlar; 1. KKE olarak en yüksek oranda N95-FFP3 maske kullanımının tercih edildiği, 2. Pandemi sonrası anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin rejyonal anestezi tercihleri her grup kendi içinde karşılaştırıldığında; rejyonal anestezinin doçent doktorlar tarafından daha yüksek oranda tercih edildiği, en az oranda da profesör doktorlar tarafından tercih edildiği görülmüş olup rejyonal anestezi tercihlerinin mesleki unvan ile ilişkisinin istatiksel olarak anlamlı olduğu, 3. Hem uzmanlık eğitimi aldığı kurumda hem dernekler tarafından 66 düzenlenen kurslarda eğitim görenlerin pandemi sonrası süreçte rejyonal anesteziyi tercih oranlarının daha fazla olduğu görülmüştür. 4. Yeni rejyonal anestezi ve periferik sinir bloğu yöntemleri öğrenimleri incelendiğinde en yüksek oran asistan hekimlerde olup, mesleki unvana göre karşılaştırma yapıldığında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. 5. Pandemi sonrasında anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin günlük uygulamalarında rejyonal anesteziye yönelimlerinin ve pratik uygulamalarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun dışında ülkemizde pandemi döneminde asistan ve uzman hekimlerin rejyonal anestezi eğitimine ayrılan süre ve çalıştıkları kurumda kurs veya eğitim düzenlenip düzenlenmediği değerlendirildiğinde; hekimlerin çalıştıkları kurumlarda rejyonal anestezi eğitimlerine ayrılan süre ve koşullara yönelik geliştirmelere ihtiyaç olduğunu öngörmekteyiz. Sonuç: Çalışmamızda pandemi döneminde ülkemizde rejyonal anestezi uygulamalarına dair kurs veya eğitimlerin yetersiz olduğunu gördük. Pandemi nedeniyle yoğun bakımlarda yatan hastaların yoğunluğu nedeniyle hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısının artırılması ve yeni yoğun bakım ünitelerinin açılmasıyla birlikte anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin çoğunluğunun yoğun bakımlarda görevlendirilmesi ve aynı dönemde elektif ameliyatların durdurulması kliniklerdeki günlük rejyonal anestezi uygulamalarının sayısını oldukça azaltmıştır. Bu durum aynı şekilde uygulamaya dayalı bir sanat olan anesteziyoloji ve reanimasyon hekimliğini icra eden uzman doktorların ve asistan hekimlerin rejyonal anestezi eğitimlerine de yansımıştır. Eğitim sürecinde rejyonal anestezinin günlük pratikte daha çok tercih edilmesi, kliniklerdeki uygulamalar ile teorik eğitimlerin sıklığının ve rejyonal anestezi eğitimine ayrılan sürenin artırılması büyük bir önem taşımaktadır. Anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin rejyonal anestezi farkındalığının ve rejyonal anestezi eğitimine ayrılan sürenin artması tüm dünyada pandemi sürecinde ameliyathane ve yoğun bakımda büyük sorumluluklar yüklenen ve tecrübe kazanan anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin gelecekte yaşanabilecek salgın ve pandemilerde daha etkin rol oynamasını sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this survey study is to evaluate the regional anesthesia preferences and clinical practices of anesthesiology and reanimation specialists and residents during the pandemic process. In the light of the scientific data obtained with this study; We believe that with the evaluation of the regional anesthesia practices of the physicians in the anesthesiology and reanimation clinics, the awareness of the residents and specialists can be increased, the time allocated to regional anesthesia training in the assistantship process and subsequently in the specialist medicine process can be increased and it can gain more place in clinical practice. Materials and Methods : The purpose of the study was explained to the healthcare professionals who participated in the study after obtaining approval from the local ethics committee of our hospital. Participation in our research was completely voluntary. The sample of this cross-sectional study consists of 205 anesthesiology and reanimation physicians aged 25-72 working in various provinces of Turkey, actively working in the operating room and intensive care unit during the COVID-19 pandemic. The data were collected through the internet-based questionnaire created by the researcher, with links sent to the email addresses of the individuals. The first part of our survey, between the 1st question and the 6th question, includes demographic data such as age, gender, institution you work for, position/title etc. It was prepared from multiple-choice questions.In the second part between the 7th question and the 27th question; It is aimed to evaluate the regional anesthesia practices of anesthesiology and reanimation physicians during the COVID-19 pandemic, the awareness of residents and specialists about regional anesthesia practices during the pandemic process, the time allocated to regional anesthesia training of residents and specialist physicians, and the opportunities in institutions regarding whether courses or training are organized during the pandemic period in the institution they work.Data were evaluated in SPSS statistical package program using descriptive statistics (number, percentage distribution, mean, standard deviation), t-test in independent groups, ANOVA test (nonparametric Mann Whitney U and Kruskal Wallis test when normal distribution was not achieved), pearson correlation test and chi-square test. Statistical significance level was taken as 0.05 in all tests. Results : In our study titled“Evaluation of Regional Anesthesia Practices of Anesthesiology and Reanimation Physicians in the Process of the COVID-19 Pandemic”, in the findings we obtained through the digital questionnaire method, 41.5% of the participants were women and 58.5% were men. Participants, aged between 24-72, consisted of physicians working in a university hospital, trainingresearch hospital, state hospital, city hospital, private hospital and practice. (N:205) Of the physicians who participated in our survey, 30.2% were residency students. 46.8% of the participants were university hospitals, 6.3% were city hospitals, 17.6% were training and research hospitals, 8.3% ü are private hospitals and clinics, and 21% are employees in public hospitals. 35.2% of the participants are 0-5 years, 19.9% are 6-10 years, 15.8% are 11-15 years, 13.8% are 16-20 years, 15.3% are more than 20 years worked in the healthcare industry. Statistically significant results obtained with our study titled 'Evaluation of Regional Anesthesia Practices of Anesthesiology and Reanimation Physicians during the COVID-19 Pandemic Process' ; 1. It is preferred to use N95-FFP3 masks at the highest rate as personal protective equipment, 2. When the regional anesthesia preferences of anesthesiology and reanimation physicians after the pandemic were compared within each group; It has been observed that regional anesthesia is preferred more by associate professors and at least by professor doctors, and the relationship between regional anesthesia preferences and professional title is statistically significant, 3. It was observed that the rate of preference for regional anesthesia in the postpandemic period was higher among those who received training both in the institution where they received specialization training and in the courses organized by the associations. 4. When the learning of new regional anesthesia and peripheral nerve block methods was examined, the highest rate was found in residents, and a statistically significant relationship was found when compared according to professional title. 5. After the pandemic, it was concluded that anesthesiology and reanimation physicians' orientation to regional anesthesia and their practical applications increased in their daily practices. Apart from this, when the time allocated to regional anesthesia training of assistants and specialists in our country during the pandemic period and whether a course or training is organized in the institution they work in; We foresee that there is a need for improvements regarding the time and conditions allocated to regional anesthesia training in the institutions where physicians work. Conclusion: In our study, we found that there were insufficient courses or trainings on regional anesthesia practices in our country during the pandemic period. With the increase in the number of intensive care beds in hospitals and the opening of new intensive care units due to the density of patients hospitalized in intensive care units due to the pandemic, the assignment of the majority of anesthesiology and reanimation physicians in intensive care units and the stopping of elective surgeries in the same period decreased the number of daily regional anesthesia applications in clinics. It is also reflected in the regional anesthesia training of specialist doctors and assistant physicians who practice anesthesiology and reanimation medicine, which is a craft. It is of great importance that regional anesthesia is preferred more in daily practice during the training process, the frequency of applications in clinics and theoretical trainings and the time allocated to regional anesthesia training are increased. The increase in the awareness of anesthesiology and reanimation physicians on regional anesthesia and the time allocated to regional anesthesia training will enable anesthesiology and reanimation physicians, who have great responsibilities and gained experience in the operating room and intensive care unit during the pandemic process, to play a more active role in future epidemics and pandemics.