Uluslararası bir sorun olarak İran'ın nükleer programının analizi ve Orta Doğu bölgesine etkileri
As a global challenge the analyse of Iran's nuclear programme and effects on Middle East region
- Tez No: 340478
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Iran Nükleer Krizi, Iran Nükleer Politikasına Yaklaşımlar, Iran-Türkiye Arasındaki İlişkiler ve Sorunlar, Türkiye'nin Yaklaşımları, Iran Nuclear Crisis, The Approaches to Iranians Nuclear Politics, Relations and Problems Between Iran-Turkey, Probable Strategies Against Iran, Courses of Actions of Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu çalışmada; uluslararası ilişkilerde nükleer kavramlar ve İran'da nükleer yapılanma tartışmaları ile ilgili genel bilgi verildikten sonra, uluslararası bir sorun olan İran'ın nükleer faaliyetlerine ABD, İsrail, AB ve Rusya'nın yaklaşımları, İran'ın kendi yaklaşımları da dahil olmak üzere değerlendirilmiştir. Özellikle ABD'nin İran'a karşı uygulayabileceği stratejiler, İran ile birlikte hareket edebilme ihtimalinden, askeri müdahaleye kadar tüm seçenekleriyle ortaya konmuştur. Türkiye-İran ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin İran'ın nükleer politikasına yaklaşımı irdelenmiştir. Tarihsel süreçte İran'ın Türkiye ile ilişkileri ve sorunlarının incelenmesinin amacı, ilişkilerin geleceği ile ilgili öngörüleri ortaya koyabilmektir. Sorunun çözümü için ABD'nin uygulayabileceği stratejiler ve bu stratejiler ile İran'ın nükleer varlığı konusundaki gelişmelerin Türkiye'ye ve bölgeye olabilecek etkileri değerlendirilmiştir. İran'ın nükleer varlığı konusunda Türkiye'nin hareket tarzları ve yapılması gerekenler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this project; giving general information regarding nuclear concepts and Iran's manufacturing nuclear weapons discussions, United States of America, Israel, the EU and Russia's approach towards Iran's nuclear activities which become a global challenge has been examined, in addition to Iran's own approach. US's strategies towards Iran in particular, the possibilities from colloboration to military intervention have been revealed. The strategies to be implemented by the USA to solve the problem and its possible effects on Turkey have been evaluated. The purpose of studying Iran's relations with Turkey in historical context is to foresee the future of relations. Finally, Turkey's approach and its results on Iran's nuclear presence has been assessed.