İran'a uygulanan ambargonun ekonomik etkileri
The economic effects of the sanctions imposed on Iran
  1. Tez No: 920308
  2. Yazar: SAKINA SAFARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İran, İran'ın Ekonomisi, Ambargo, Iran, Iran's Economy, Embargo
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İran dünyanın en zengin medeniyetlerinden biridir. İran, zengin petrol, gaz, maden ve tarım kaynaklarına sahip olmasına rağmen, üretimlerinin büyük bir kısmını ham olarak ihraç etmektedir ki bu da ülke ekonomisine az bir katma değer sağlamaktadır. Yaptırımlar, uluslararası ilişkiler ve ekonomik-politik politikaların temel araçlarından biri olarak, ülkeler, örgütler ve bireyler üzerinde geniş etkiler bırakır. Bu araç, genellikle devletler veya uluslararası kuruluşlar tarafından hedef ülkelerin davranışlarını değiştirmek veya baskı uygulamak amacıyla kullanılır ve ekonomik, ticari, siyasi ve askeri yaptırımlar gibi çeşitli türleri içerir. Bu türlerin her biri, ülkelerin sosyal ve ekonomik yaşamlarının farklı yönlerini değiştirebilir. Bu yaptırımların doğasını, hedeflerini ve sonuçlarını anlamak, yalnızca politika yapıcılar ve analistler için değil, aynı zamanda küresel sistemle bir şekilde bağlantılı olan herkes için büyük önem taşımaktadır. Ambargolar, uluslararası ilişkilerde her zaman devletlere baskı yapmak ve onların davranışlarını değiştirmek için siyasi ve ekonomik bir araç olarak kullanılmıştır. 1979 İslam Devrimi'nden bu yana, İran İslam Cumhuriyeti uluslararası alanda birçok zorlukla karşı karşıya kalmıştır ve bunlardan en önemlilerinden biri, özellikle Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan geniş kapsamlı ambargolardır. Bu yaptırımlar, son dört on yılda İran'ın nükleer programını sınırlamak, bölgesel etkisini azaltmak ve bu ülkenin siyasi davranışını değiştirmek gibi çeşitli hedeflerle uygulanmış ve İran'ın ekonomisi, siyaseti ve toplumu üzerinde derin etkiler yaratmıştır. Bir yandan, ülkeye önemli ekonomik baskılar getirmişlerdir, diğer yandan ise İran'ın içyapısında inisiyatiflerin gelişmesine ve direncin güçlenmesine yol açmışlardır. Bu çalışmanın temel motivasyonu da İran'a uygulanan ambargonun ekonomik etkilerini analiz edebilmektir. Bu analiz, İran ekonomisin farklı tarihsel dönemlerdeki durumunun analizi ile jeopolitiği ve makroekonomik performans göstergeleri üzerinden yapılmıştır. İran'a karşı yaptırımların etki mekanizmaları (Petrol, Banka, Dış Ticaret, Sektörel, Toplum ve Sosyal Hayat üzerinden) analiz edilmiştir. Bu araştırmanın bulguları, yaptırımların finansal kaynaklara ve ileri teknolojilere erişimi kısıtlamanın yanı sıra, ekonomik, sosyal davranışlarda ve kamu politikalarında önemli değişikliklere neden olduğunu göstermektedir. Ekonomik açıdan, yaptırımlar petrol ihracatında azalma, döviz gelirlerinde düşüş ve enflasyonda artışa neden olmuştur. Bu faktörler doğrudan halkın geçim kaygılarını etkilemiş ve sosyal refah seviyesini düşürmüştür. Ayrıca, temel malların ve yeni teknolojilerin ithalatındaki kısıtlamalar, yerli üretimi de baskı altına almış ve ekonomik büyümeyi azaltmıştır. Öte yandan, yaptırımlar sosyal eşitsizliklerin artmasına, iş fırsatlarının azalmasına ve uzman iş gücünün göç etmesine neden olmuştur. Bu durum, savunmasız kesimler üzerinde psikolojik ve sosyal baskı yaratmış ve genel memnuniyetsizliği artırmıştır. Ayrıca, ekonomik yaptırımlar İran'ın küresel pazarlara erişimini kısıtlamada ve ülkenin ihracat kapasitesini azaltmada önemli bir rol oynamıştır. Bazı ürünlerin, özellikle su kaynaklarını yoğun bir şekilde tüketen ürünlerin üretimi, İran'daki su krizi nedeniyle ciddi bir sorun haline gelmiştir. Genel olarak, İran'a uygulanan yaptırımlar sadece İran ekonomisi ve toplumu için ciddi zorluklar yaratmakla kalmamış, aynı zamanda ülkenin siyasi ve ekonomik stratejilerinde de değişikliklere neden olmuştur. Bununla birlikte, ekonomik diplomasinin güçlendirilmesi, gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve iç güce dayanılması, yaptırımların olumsuz etkilerini azaltmak için dikkate alınabilecek stratejiler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Iran is one of the richest civilizations in the world. Despite its rich oil, gas, mineral and agricultural resources, Iran exports most of its production in raw form, which provides little added value to the national economy. Sanctions, as one of the main instruments of international relations and economic-political policies, have far-reaching effects on countries, organizations and individuals. This tool is often used by states or international organizations to change the behavior or exert pressure on target countries and includes several types, such as economic, trade, political and military sanctions. Each of these types can change different aspects of countries' social and economic lives. Understanding the nature, objectives and consequences of these sanctions is of paramount importance, not only for policymakers and analysts, but also for anyone connected in some way to the global system. Embargoes have always been used in international relations as a political and economic tool to pressure states and change their behavior. Since the 1979 Islamic Revolution, the Islamic Republic of Iran has faced many challenges in the international arena, one of the most important of which is the wide-ranging embargoes imposed by the United States in particular. These sanctions have been imposed over the last four decades with various objectives, such as limiting Iran's nuclear program, reducing its regional influence and changing its political behavior, and have had a profound impact on Iran's economy, politics and society. On the one hand, they have imposed significant economic pressures on the country, and on the other hand, they have led to the development of initiatives and the strengthening of resistance in Iran's internal structure. The main motivation for this study is to analyze the economic impact of the embargo on Iran. This analysis is based on an analysis of the state of the Iranian economy in different historical periods, its geopolitics and macroeconomic performance indicators. The impact mechanisms of sanctions against Iran (through Oil, Banking, Foreign Trade, Sectoral, Community and Social Life) were analyzed. The findings of this research show that sanctions have caused significant changes in economic and social behavior and public policies, in addition to restricting access to financial resources and advanced technologies. In economic terms, sanctions have led to a reduction in oil exports, a decline in foreign exchange earnings, and an increase in inflation. These factors have directly affected people's livelihood concerns and reduced social welfare. In addition, restrictions on imports of essential goods and new technologies have put domestic production under pressure and reduced economic growth. On the other hand, sanctions have led to increased social inequalities, reduced job opportunities and the migration of specialized labor. This has put psychological and social pressure on vulnerable groups and increased general dissatisfaction. Moreover, economic sanctions have played an important role in restricting Iran's access to global markets and reducing the country's export capacity. The production of some products, especially those that are intensively consuming water resources, has become a serious problem due to the water crisis in Iran. Overall, the sanctions imposed on Iran have not only created serious challenges for the Iranian economy and society, but have also led to changes in the country's political and economic strategies. However, strengthening economic diplomacy, diversifying revenue sources, and relying on domestic strength stand out as strategies that can be considered to mitigate the negative effects of sanctions.