Politik liderlik ve bir politik lider olarak Bülent Ecevit
Political leadership and Bulent Ecevit as a political leader
- Tez No: 340512
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Politik Liderlik, Bülent Ecevit, Türk Politik Yaşamı, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokratik Sol Parti, Political Leadership, Bulent Ecevit, Turkish Political Life, Republican People Party, Democratic Left Party
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 428
Özet
Türk politik yaşamını değerlendiren çalışmalara bakıldığında, liderleri, politik sistem içinde teorik çerçeve dâhilinde inceleyen eserlerin nadir olduğu anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Bülent Ecevit?in politik liderliğinin ise bir doktora çalışması çerçevesinde, teorik bir arka planda konu edilmediği gözlemlenmektedir.Yazar, bu yüzden Ecevit?in liderliğine etki ettiğini düşündüğü politika öncesi yaşamını ve liderliğini şekillendirip pekiştirdiğini ileri sürdüğü politik yaşamını, teorik bir arka plan eşliğinde değerlendirmiştir. Ecevit, hem 12 Eylül 1980 öncesi dönemde hem de sonrasında izleyicilerini etkileyerek Başbakan olabilmiştir. Politika öncesi yaşamında, elit olmasının sağladığı mali ve entelektüel avantajla gittiği Robert Kolej?de aldığı nitelikli eğitim ve iyi derecede öğrendiği İngilizce, Ecevit?e Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilliğine giden sürecin önünü açmıştır. 1961-1965 arasında, Türkiye?nin sanayi toplumuna geçişi sırasında Çalışma Bakanı olarak gösterdiği performansla, ileride besleneceği bir oy potansiyelini elde etmiştir. Vizyonu sayesinde, ?Orta?nın Solu? politikasının teorisyenliğini üstlenmesi; O?na bu hareketin liderliğini de getirmiş ve önce Genel Sekreter sonra da Genel Başkan olup parti tabanında kabul görmüştür. Ecevit, 1973?te girdiği ilk seçimlerden CHP?yi birinci parti çıkarmış; Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında izleyicilerinin gözünde önemli bir figür haline gelmiş ve akabinde 1977?de Merkez Sol eğilime tarihinin en yüksek oyunu % 41,4 ile sağlamıştır. Bu dönemde kişiliği, icraatları ve vizyonu ile ?Karizmatik?, ?Yasal-Ussal? ve ?Dönüşümcü? liderliğin özelliklerini sergilemiştir. 12 Eylül 1980 sonrası dönemde bazı yönlerden, fikirsel düzlemde değiştiği gözlemlenen Ecevit, CHP?den ayrılmış ve politik yasakların kaldırılmasından sonra Demokratik Sol Parti?nin başına geçmiştir. Ecevit, ekonomik, politik ve toplumsal süreç karşısında demokratik hakları savunan ?Yasal-Ussal? liderlik özellikleri nedeniyle izleyicileri ile yeniden bağ kurabilmiş ve 1999?da DSP?yi birinci parti olarak iktidara ortak etmiştir. Politika yaşamının son yıllarında; nükseden rahatsızlıkları ve ülkenin geçirdiği ekonomik bunalımların da etkisiyle ?Yetersiz Lider? görüntüsü çizmiştir.
Özet (Çeviri)
When the studies evaluating Turkish political life are researched, it is understood that the works dealing with the leaders in the political system within a theoretical framework is really rare. In this sense, it is observed that Bulent Ecevit?s political leadership has not been evaluated in a theoretical background in a framework of a PhD thesis. Therefore, the author has evaluated the life of Ecevit?s through a theoretical background before he embarked on politics and his life after he embarked on politics which shaped and strengthened his leadership. Ecevit could become prime minister before and after the period of September 12, 1980 by influencing his supporters. Belonging to the elites that brought him financial and intellectual advantages in his pre-political life he enjoyed a good education and learned English very well by visiting the Robert College that paved Ecevit?s way for being Member of Parliament of Republican People?s Party. During the transition of Turkey into an industrial society between 1961 and 1965 he as the minister of labour showed a performance that enabled him to get a high potential of votes. Due to his vision he profiled himself as a theoretician of a policy known as ?the centre- left? that brought him the leadership of this movement and he became firstly the secretary general and later the head of the party. Hence he gained a good reputation among the supporters of the Republican People?s Party.Ecevit, after the first elections that he participated in 1973, made his party CHP the winning-party. He became a leader in the eyes of his supporters after independence of the war of northern-Cyprus. Afterwards Central-Left with the 41.4 percent of votes got the big one in his history. During this period, with his personality and with his achievement he shows ?charismatic?, ?legal-rational? and ?transformational? leading. After September 12 in 1980 Ecevit who changed in the view of the character, separated from CHP, after the abolishment of prohibition of politics, he became the leader of Democratic Left Party. He maintained nice relations with his supporters thanks to his national and pacific thoughts and made his party as the ruling part in 18 April 1999. Because of serious health problems and economic situation of Turkey, he drew an ?Insufficient Leader? portrait in the last years of his politic life.