Bilimkurgu sinemasında distopya ve siberpunk çerçevesinde dönüşen gelecek tasvirleri
Distopia in science fiction cinema and transformation of future depictions in cyberpunk context
  1. Tez No: 340516
  2. Yazar: VOLKAN EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN TEREK ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimkurgu, siberpunk, distopya, Science fiction, cyberpunk, dystopia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
?Bilimkurgu Sinemasında Distopya ve Siberpunk Çerçevesinde Dönüşen Gelecek Tasvirleri? başlıklı tezde, öncelikle bilimkurgunun tanımı yapılarak, yazınsal kökeni ve tarihsel gelişimi, siberpunk alt türünün bilimkurgu içindeki yeri okuyucuya ayrıntılı olarak sunulmaktadır. Tez, bilimkurgunun siberpunk isimli alt türü üstünde yoğunlaşmaktadır. Tez, ?distopik gelecek? temasının siberpunk alt türünde anlatısal ve görsel olarak nasıl işlendiği ve siberpunkın distopik bilimkurgu filmlerinden nasıl ayrıldığı sorusuna odaklanmaktadır. Bu sorunun cevaplanması için seçilen filmler Geleceğe Çağrı ve Brazil filmleridir. Seçilen filmlerin analizleri yapılmış, tezin içeriği Geleceğe Çağrı ve Brazil filmlerinin nasıl bir distopik gelecek inşa ettikleri ve bu çerçevede teknolojiyi ne yönde kullandıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda siberpunkın kendi distopik geleceğini nasıl inşaa ettiği ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In ?Distopia in Science Fiction Cinema and Transformation of Future Depictions in Cyberpunk Context? thesis, definitions and history of science fiction, place of cyberpunk subgenre in science fiction is particularly submissioned to readers. Thesis is putting cyberpunk subgenre of sicence fiction on center. This thesis is focusing on the question that how ?dystopian future? theme works in cyberpunk subgenre in visual and narrative aspects, and how cyberpunk differs from dystopian science fiction movies. To answer that question movies Total Recall and Brazil are chosen for examples. These films are analysed using content analyze and the results are used to explain the transformation of dystopian future within cyberpunk context.