Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde fiilde çatı
Deed roof in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 340517
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ KOCASAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fiil, fiilde çatı, dil bilgisi, dil öğretimi, etkinlik. Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitapları, Verb, deed roof, grammar, language teaching, activity, Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitapları
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin ve öğretenlerin en çok zorlandıkları konulardan birisi fiilde çatı konusudur. Bu tez çalışmasında fiilde çatı konusu ve çatının öğrenimini etkileyen, çatıdan önce bilinmesi gereken konular dilbilimcilerin verdikleri bilgilerin ışığında açıklanmış, daha sonra da konunun öğretimine ilişkin iki uygulama örneğine yer verilmiştir. Uygulamalardan sonra da yine konunun daha kalıcı öğrenimini sağlayacak, öğrenilenlerin uygulanabileceği etkinlikler hazırlanmıştır. Etkinliklerde Türkçenin dört temel becerisi olan dinleme, konuşma, okuma ve yazma ile dil bilgisi konusunun birlikte verilmesine dikkat edilmiştir. Son olarak da Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi?nde (TÖMER) yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan ?Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitapları?nda yer alan çatı konusu ve alıştırmaları bu doğrultuda incelenip değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
`Deed Roof? is one of the most difficult subjects for those who learn and teach Turkish as a foreign language. In this study, deed roof and other subjects that impress the learning of `deed roof? and need to be known before it, have been explained in the light of informations provided by linguists and then two application examples have been given for teaching of the subject. After these applications, activities that make learning of the subject permanent and being applied of what they learn have been prepared. At these activities, it has been noted to be given the grammar together with listening, speaking, reading and writing that are the four basic skills of Turkish. Finally, the subject of `deed roof? and exercises by basing on ?Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitapları? which is used to teach Turkish as a foreign language at Ankara University TOMER have been investigated and evaluated in this direction.