Tazimatın ilk yıllarında Darphane-i Amire'ye dair uygulamalar (3 nolu darphane defteri)
Some implementations in Darphane-i Amire at the early years of Tanzimat edict (Darphane record number 3)
- Tez No: 340527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET KAMİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para, Tanzimat Fermanı, Darphane-i Amire, Sikke, Money, Tanzimat Edict, Darphane-i Amire, Coins
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada Osmanlı Devleti?nde on dokuzuncu yüzyıla ait para politikası ve para basımı konuları işlenmiş ve Osmanlı siyasi hayatı için önemli bir kurum olan Darphane-i Amire kurumu incelenmiştir. Tanzimat Fermanı sonrası dönemde Darphane-i Amire?nin işleyişi ve özellikle de Osmanlı Devleti?nde altın ve gümüş para basımında ki rolü üzerinde durulmuş ve bu anlamda Darphane-i Amire?ye ait 3 nolu darphane defteri esas alınmıştır. Bunun yanında kurumun para basımı dışında ne gibi alanlarda faaliyet gösterdiği de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, nineteenth century Ottoman Empire monetary policy and coinage issues have been handled and also Darphane-i Amire, only establishment had right for minting, which is an important institution for Ottoman?s political life have been examined. In the period after Tanzimat Edict, Darphane-i Amire?s mechanisms and especialy the function of institution in minting gold and silver money have been studied and in this sense this study based on Darphane-i Amire?s number three record. On the other hand operation areas of institution other than printing money have been investigated.