Vergi kaçakçılığı suçu ve cezası
Tax evasion offence and penalty
  1. Tez No: 340526
  2. Yazar: GULCE OSLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ERTUNÇ ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Kaçakçılığı, Vergi Kaçakçılığı Suçları, Tax, Tax Evasion, Tax Evasion Offences
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Vergi kanunlarına aykırı fiiller ve bu fiiller için uygulanacak yaptırımlar Vergi Usul Kanunu ile düzenlenmiştir. Vergi hukuku alanında hukuka aykırılık teşkil eden hareketlere karşı öngörülen yaptırımların bir kısmı idari para cezası, bir kısmı da hürriyeti bağlayıcı ceza niteliği taşımaktadır. Türk hukukunda vergi kanunlarına aykırı davranışları cezalandırmak için bu iki tür yaptırıma da yer verilmiştir. Tezimizde Vergi Usul Kanunu?nun 359. maddesinde düzenlenen vergi kaçakçılığı suçları ile bu suçlar için öngörülen cezalar incelenmiştir.Tezimizde vergi kaçakçılığı suçları bütün unsurları ile birlikte ele alınmaktadır. Üç bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde öncelikle vergi kaçakçılığı ile ilgili temel kavramlar üzerinde durulmuş, vergi kaçakçılığının nedenleri incelenmiş ve vergi kaçakçılığı suçlarının tarihsel değişimine yer verilmiştir. İkinci bölümde, vergi kaçakçılığı suçlarının unsurları açıklanmış ve son olarak üçüncü bölümde ise vergi kaçakçılığı suçlarının özel görünüş biçimleri ile dava ve ceza ilişkisini sona erdiren durumlar aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Actions against tax laws and sanctions to be applied for these actions are regulated with the Tax Procedure Law. In the field of tax law, sanctions, applicable to illegal actions either have the characteristics of administrative fine or constitute punishment restricting freedom. Turkish law sets forth both of these sanctions for the punishment of acts that violate tax laws. In our thesis, tax evasion offenses and penalties envisaged for them, which are regulated in Article 359 of the Tax Procedure Law, are examined.In our thesis, all of the elements of tax evasion offenses are elaborated. Our thesis consists of three chapters. In the first chapter, the basic concepts related to tax evasion are emphasized, the causes of tax evasion are examined and the historical development of tax evasion offenses is explained. In the second chapter, the elements of tax evasion offenses are described and finally in the third chapter, special manifestations of tax evasion offenses and the causes of suspension of litigation and criminal relationship status are stated.