İkinci Yeni Şiirinde modern insanın görünümleri
Modern human in Second New Poem as a theme
- Tez No: 340529
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İkinci Yeni, modernizm, modernleşme, gelenek, modern düşünce, modern toplum, modern insan, birey, varlık, varlık ötesi, Tanrı, peygamberler, kutsal kitaplar, ölüm, ahiret, intihar, huzursuzluk, yalnızlık, yabancılaşma, aşırı uyum-uyumsuzluk
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 547
Özet
Bu çalışmada modern insanın İkinci Yeni şiirinde karşılıkları bulunan çeşitli görünümleri konu edilecektir.“İkinci Yeni Şiirinde Modern İnsanın Görünümleri”konulu tezin giriş bölümünde İkinci Yeni şiirini ortaya çıkaran siyasi nedenler, Garip hareketine duyulan tepki, Batı sanat ve edebiyatından gelen etkilenmeler gibi koşullar sıralanmış, girişin son kısmında tezimizin çıkış noktasını da oluşturan modern hayatın birey üzerinde meydana getirdiği tesirler üzerinde durulmuştur.Çalışmamızın teorik zeminini oluşturmak üzere, birinci bölümde; modern bireyin oluşum süreci ve özellikleri bağlamında ?modernlik, modernizm, gelenek, modernleşme, modern düşünce, modern toplum ve modern insan? başlıkları irdelenmiştir. İkinci bölümde, İkinci Yeni şairlerine göre modern insanın varlık ve varlık ötesi karşısındaki görünümleri ?varlık, Tanrı kavramı, peygamberler, kutsal kitaplar, ölüm-ahiret ve intihar? başlıkları çerçevesinde söz konusu edilmiş; son bölümde ise ?huzursuzluk, yalnızlık, yabancılaşma ve aşırı uyum-uyumsuzluk? gibi görünümlerin İkinci Yeni şiirindeki yansımalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study we will focus on different approaches to modern human in Second New Poem. In the first part of the thesis about `Modern Human in Second New Poem, we mentioned about political events that lead to Second New Poem Movement, reactions to `Garip Movement?, the effects of western art and literature. In addition to these facts we also mentioned about the effects of modern life on human (main idea of the thesis) as a conclusion to first part of the thesis. In the first part of the thesis in order to understand the process of modern human and its features we examined modernism, modernity, tradition, modernization, modern approach, modern society and modern human. In the second part we mentioned about the approaches of Second New Poets to the understandings of modern human about being, God, prophet, holly books, death ?hereafter and suicide. In the last part of the thesis we talked about the uneasiness, estrangement, loneliness, disharmony as a theme in Second New Poem. Key Vocabulary: Second New Poem, Modernism, Modernization, Tradition, Modernthought, Modern society, Modernhuman, Being, God, Prophets, Holly books, Death, Hereafter, Suicide, Uneasiness, Loneliness, Disharmony.