Uluslararası ilişkilerde medeniyetlerarası çatışma ve diyalog tartışmaları bağlamında Abant Toplantıları
Abant Meetings within the context of the debate over the clash of civilizations and dialogue among civilizations in international relations
- Tez No: 340548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Medeniyetler Çatışması, 11 Eylül, Bush Doktrini, Medeniyetlerarası Diyalog, Abant Toplantıları, Clash of Civilizations, September 11, Bush Doctrine, Dialogue among Civilizations, Abant Meetings
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu tez uluslararası ilişkilerde medeniyetlerarası çatışma ve diyalog tartışmalarını eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirerek, bir disiplinlerarası çalışma çabasıyla uluslararası ilişkiler, siyasi tarih, felsefe ve sosyoloji bilimlerinden faydalanarak Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı bünyesinde gerçekleştirilen Abant Toplantıları üzerinden vaka analizi yapmaya çalışmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde medeniyet kavramının sosyal bilimlerde kullanımına değinilmiş ve medeniyetlerarası ilişkiler, çatışma ve diyalog tartışmaları çeşitli örnekler çerçevesinde irdelenmiştir. Temel olarak Samuel Huntington?ın ?Medeniyetler Çatışması? tezinin eleştirel bir değerlendirilmesi yapılmış, daha sonra Batı ve diğerleri anlayışı dâhilinde İslam medeniyeti özelinde Doğu medeniyetlerinin yeniden öteki olarak nasıl tanımlandığı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde 11 Eylül olayları ve sonrasında yeniden gündeme gelen çatışma fikirleri Bush Doktrini ve Yeni Dünya Düzeni kavramı ile şekillenen günümüz uluslararası konjonktürü özellikle Bush Doktrini?nin ortaya çıkardığı yeni hegemonya anlayışı ve uluslararası hukuk açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde medeniyetlerarası diyalog imkânı, gerçekleşmiş diyalog örnekleri ile birlikte sorgulanmıştır. Son bölümde ise Abant Toplantılarının uluslararası platformda da gerçekleştirilen ilgili toplantıları, çatışma tezlerine karşı bir yumuşak güç ve kamu diplomasisi örneği olarak ele alınmıştır. Tezin temel argümanı, özellikle 11 Eylül sonrası birbirinin ötekisi olarak tanımlanan Müslüman/Doğu ve Hristiyan/Batı medeniyetleri arasındaki ilişkinin çatışmaya dayalı olduğu görüşlerinin aksine geçmişte olduğu gibi bugünde uyum, hoşgörü ve diyalog zemininde mümkün olabileceği, bu bağlamda Abant Toplantılarının medeniyetlerarası diyalog imkânına bir yumuşak güç örneği olarak somut bir katkı olduğudur.
Özet (Çeviri)
The thesis tries to make a case study through Abant Meetings which is arranged by the Foundation of Journalists and Authors by analyzing the conflict and dialogue among civilizations debate critically as a struggle of interdisciplinary study with the help of the disciplines of international relations, political history, philosophy and sociology. In the first chapter of study, the use of the term `civilization? in social sciences is mentioned and the relations between civilizations, the debate of conflict and dialogue are examined in the context of specific examples. After the analysis of ?The Clash of Civilizations? thesis of Samuel Huntington, how the Eastern Civilizations, especially the Islamic Civilization is shaped and defined as `the other? again within context of the understanding of ?the West and the Rest? is discussed. In second chapter, the events of September 11 and the international conjuncture shaped by the resurvival of the arguments of conflict in the aftermath of the events, the Bush Doctrine and the concept of New World Order is examined especially in the frame of international law and the new hegemony emerged after Bush Doctrine. In the third chapter, the chance of dialogue among civilizations is argued with the examples of dialogue existing today. In the last chapter, the related meetings of Abant Meetings which are also organized in international platforms is discussed as an example of soft power and public diplomacy against the theses conflict. The main argument of thesis is that the relations between the Muslim/East and Christian/West civilizations which are defined as `the other? of each other especially after the September 11 can be possibly lay upon the harmony and dialogue as in the past and Abant Meetings is a concrete contribution as a soft power to the possibility of dialogue among civilizations within this context.