Valproik asit kullanan idiopaitik epilepsili çocuklarda serum serbest / açilkarnitin düzeyleri ve sol ventrikül sistolik fonksiyonlarının değerlendirilmesi
The evaluation of serum free / acylcarnitine levels and left ventricular systolic functions in children using valproic acid due to idiopathic epilepsy
- Tez No: 340552
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ALİ TAŞDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: valproik asit, idiyopatik epilepsi, açilkarnitin, sol ventrikül sistolik fonksiyonları, valproic acid, idiopathic epilepsy, acylcarnitine, left ventricular systolic function
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma ile; valproik asit (VPA) kullanan idiopatik epilepsili çocuk hastalarda, VPA?in serum serbest/açilkarnitin düzeyleri ve sol ventrikül sistolik fonksiyonları üzerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Valproik asit tedavisini en az altı ay süreyle kullanan, 3-17 yaş arasında 40 hasta (23 kız, 17 erkek) incelenmiştir. Çalışmaya alınan hastalardan tedavi başlangıcında ve altıncı ayın sonunda olmak üzere iki numune alınmış, serum serbest ve açilkarnitin (C2?den C18:1-OH? ye kadar) düzeyleri tandem mass spektrometri yöntemi ile çalışılmıştır. Kardiyak fonksiyonlar (ejeksiyon fraksiyonu, kısalma fraksiyonu, kardiyak output, sol ventrikül sistolik ve diyastolik çapları, sol atriyum çapı, aort çapı ve myokardial performans indexi) eş zamanlı olarak ekokardiyografi ile değerlendirilmiştir Bulgular: Valproik asit tedavisinin başlangıcında ve altıncı ayında bakılan serum serbest ve açilkarnitin düzeyleri karşılaştırıldığında; ortalama C0 ve C5:1 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüklük saptanmıştır (p0.05). Eş zamanlı olarak değerlendirilen ve sol ventrikül sistolik fonksiyonları hakkında bilgi veren ekokardiyografik ölçümlerde fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Bu çalışma ile VPA tedavisinin serbest karnitin düzeyinde düşüklük ve bazı açilkarnitin alt gruplarında değişiklik yaptığı, ancak bunların sol ventrikül sistolik fonksiyonlarını etkilemediğini saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The effects of valproic acid (VPA) on serum free/acylcarnitine levels were investigated in the chidren using VPA due to idiopathic epilepsy in this study. Materials and Methods: 40 patients ( 23 female, 17 male), 3-17 aged and took valproic acid theraphy at least six months were examined. Two samples were received at the beginning and end of sixth month of treatment; serum free and acylcarnitine (from C2 to C18:1-OH) levels was studied by tandem mass spectrometry method. Cardiac functions (ejection fraction, shortening fraction, cardiac output, left ventricular systolic and diastolic diameters, left atrial diameter, aortic diameter and myocardial performance index) were simultaneously assessed by echocardiography. Results: When serum free and acylcarnitine at the beginning and end of sixth month of treatment were compared; it was statistically determined that the avarage C0 and C5:1 levels were significantly lower (p0.05). There were no differences in the echocardiographic measurements simultaneously evaluated and provided informations about left ventricular systolic functions (p>0.05). Discussion: In this study, the VPA theraphy caused to low levels of free carnitine and did some changes in some of acylcarnitine sub-groups; but it did not affect left ventricular systolic functions were determined. .