Valproik asit , karbamazepin ve okskarbazepin'in kemik mineral yoğunluğu üzerine olumsuz etkilerinin sıklığı
The frequency of adverse effects of valproic acid, carbamazepine and oxcarbazepine on bone mineral density
- Tez No: 129638
- Danışmanlar: PROF. DR. ERAY DİRİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Valproik asit, karbamazepin, okskarbazepin, kemik mineral yoğunluğu
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET VALPROİK ASİT, KARBAMAZEPİN VE OKSKARBAZEPİN'İN KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİNİN SIKLIĞI DR. ARZU BABAYİĞİT Amaç: Valproik asit (VPA), karbamazepin (CBZ) ve okskarbazepin (OXC) tedavisini bir yıldan uzun süredir kullanmakta olan çocuklarda, kemik metabolizmasının biyokimyasal belirleyicileri [Kalsiyum (Ca), fosfor (P), alkalen fosfataz (ALP), parathormon (PTH), 25 hidroksivitamin D (25(OH)D3)] ve kemik mineral yoğunluğu (KMY) değişikliklerinin sıklığının saptanması Araç ve gereçler: Pediatrik Nöroloji polikliniği tarafından izlenmekte olan, primer idiopatik epilepsi tanısı almış, yaşlan 5-19 yaş arasında değişen 35'i (%51.5) kız, 33'ü (%48.5) erkek toplam 68 hasta çalışmaya alındı. Çalışma, Kasım 2002-Şubat 2003 arasında 4 aylık sürede tamamlandı. Çalışma grubunun büyüme parametreleri olarak ağırlık, boy ölçümleri ve vücut kitle indeksleri (VKÎ) belirlendi. Çalışma grubundaki hastalardan Ca, P, ALP, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), albumin, PTH, 25(OH)D3, CBZ ve VPA düzeylerini belirlemek için kan örnekleri alındı. Çalışma hastalarının KMY ölçümleri, Hologic QDR 4500W kemik dansitometre cihazı ile DEXA yöntemi kullanılarak 1-4. lomber vertebralardan yapıldı. Z-skorlan, Ege bölgesi sağlıklı çocuklarının KMY değerleri referans alınarak hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya 31'i (%45) VPA, 23'ü (%34) CBZ, 14'ü (%21) OXC tedavisini, 1-9 yıldır kullanan 68 epilepsi olgusu katıldı. VPA, CBZ ve OXC grubundaki hastalar yaş, cinsiyet, tedavi süresi, vücut ağırlığı, boy ve VKİ açısından karşılaştırıldığında üç grup arasında bu değişkenler açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Hastalar, Ca, P, ALP, AST, ALT ve albumin değerleri açısından karşılaştırıldığında, üç hasta grubu arasında bu değerler açısından da anlamlı istatistiksel farklılık saptanmadı. Hiçbir hastada antiepileptik ilaçların (AEÎ) neden olduğu kemik mineralizasyon bozukluğunun bulgusu olan hipokalsemi ve hipofosfatemiye rastlanmazken, hastaların %70,5'inde ALP yüksek olarak bulundu. PTH ve 25(OH)Ü3 değerleri açısnda da her üç grup arasında anlamlı istatsitiksel farklılık saptanmazken, PTH hastaların %10,3'ünde yüksek, 25(OH)Ü3 %35,2'sinde düşük bulundu. DEXA ile yapılan ölçümlerde; 68 hastanın 26'sında (%26,5) KMY'da azalma tespit edildi.VPA grubundaki hastaların üçünde osteoporoz (%9,6), beşinde (%16,1) osteopeni, CBZ grubundaki hastaların birinde osteoporoz (%4,3), beşinde (%21,7) osteopeni, OXC grubundaki hastaların ise üçünde (%21,4) osteoporoz, birinde (%7,1) osteopeni varlığı saptandı. Her üç grup hastada, KMY ölçümleri açısından istatsitiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. KMY'nun, ilaç düzeyi ve kullanım süresinden olumsuz olarak etkilenmediği, Ca, P, AST, ALT ve albumin değerleri ile ilişkisiz olduğu ancak VPA tedavisi alan hastalarda, ALP değerleri ile KMY arasında negatif bir korelasyon, OXC tedavisi alan hastalarda ise PTH ile KMY arasında negatif, 25(OH)D3 ile pozitif bir korelasyonun varlığı tespit edildi. Sonuç: AEİ'lann kemik mineralizasyonuna olumsuz etkileri olabileceği bilinmektedir. Gerek VPA ve CBZ, gerekse kemik mineral dansitesi üzerine etkileri hakkında bilgi olmayan OXC, KMY'nu azaltarak, osteopeni hatta osteoporoza yol açabilmektedir. Bu çalışma ile, serum biyokimyasal belMeyicilerinin AEİ'lann kemik metabolizmasına olumsuz etkilerini izlemede tek basma yol gösterici olamayacağı görülmüştür. Bu nedenle, AEÎ kullanmakta olan hastaların yıllık KMY'nun belirlenmesinin gerekli olduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE FREQUENCY OF ADVERSE EFFECTS OF VALPROIC ACID, CARBAMAZEPINE AND OXCARBAZEPINE ON BONE MINERAL DENSITY DR. ARZU BABAYİ?İT Objective: The present study investigated the effects of valproic acid (VPA), carbamazepine (CBZ) and oxcarbazepine (OXC) monotherapies on biochemical parameters of bone metabolism [Calcium (Ca), phosphorus (P), alkaline phosphatase (ALP), parathormone (PTH), 25-hydroxyvitamin D (25(OH)Ü3)] and bone mineral density (BMD) in children who were receiving antiepileptic drug (AED) therapy for more than one year. Patients and methods: Sixty-eight children [35 girls (51.5%), 33 boys (48.5 %)] between 5-19 years old who were followed by the pediatric neurology department with the diagnosis of primary idiopathic epilepsy enrolled into the study. The study was completed between October 2002 and February 2003. The weight, height and body mass index of the patients were recorded. Blood samples were obtained to determine serum concentrations of Ca, P, ALP, AST, ALT, albumin, PTH, 25(OH)D3 and drug levels. BMD of the patients was measured by DEXA method at LI -4 levels of the lumbar vertebrae using the DEXA Hologic QDR 4500 W densitometer. Z-scores were calculated using the normal values of the healthy children of the Aegean region. Results: Sixty-eight patients, 31 in the VPA group (45%), 23 in the CBZ group (34%) and 14 in the OXC group (21%) who were receiving monotherapy for at least 1 year (minimum 1 and maximum 9 years) participated in this study. There were no significant differences in the mean values of age, gender, duration of treatment, weight, height, body mass index and serum concentrations of Ca, P, ALP, AST, ALT and albumin between the three groups. Hypocalcemia and hypophosphatemia, which appear as a result of AED induced osteomalacia were not detected in any of the patients. ALP values were higher than the normal ranges in 70.5% of the patients. Although high serum PTH levels were detected in 10.3% of the patients and low serum 25(OH)D3 values were found in 35.2% of the patients, there were no significant differences of these parameters between the three groups. BMD was reduced in 26 of the patients (26.5%). Osteoporosis was established in VPA, CBZ and OXC group, as 9.6 %, 4.3 % and 21.4 % respectively. Osteopenia was found in 16.1 % of patients using VPA, 21.7 % of patients using CBZ and 7.1 % of patients using OXC. There were no statistically 9significant differences between the three groups in comparing BMD measurements. No positive correlation between BMD and drug levels, mean duration of the treatment, serum concentrations of Ca, P, AST, ALT and albumin was found but a negative correlation between BMD and ALP was detected in the VPA-treated group. A positive correlation between BMD and 25(OH)Ü3 and a negative correlation between BMD and PTH was seen in the OXC- treated pateints. Conclusion: Our data suggests that AED have negative effects on the bone metabolism. It can be concluded, therefore, long term antiepileptic treatment either with VPA, CBZ or with OXC which has unknown effects on skeletal mineralization, induce a state of decreased BMD, osteopenia and even osteoporosis. In our study, it is shown that only biochemical markers of bone metabolism cannot give enough data about decreased BMD. In conclusion, based on the present study, we recommend that children on AED therapy should be encouraged to undergo BMD screening every year. Key-words: Valproic acid, carbamazepine, oxcarbazepine, bone mineral density 10