Ailevi akdeniz ateşi tanılı hastalarda ortalama trombosit hacim değerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective study of mean platelet volume on familial mediterranean fever patients
  1. Tez No: 340561
  2. Yazar: MURAT ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDDUSİ CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: ortalama trombosit hacmi, MPV, Ailevi Akdeniz Ateşi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ailevi Akdeniz Ateşi(AAA) ,tekrarlayan karın ağrısı ve yüksek ateş ile karakterize, plörit, peritonit gibi seroz membranların tutulduğu, eklem ağrısı, artrit, erizipel benzeri eritemin görüldüğü otozomal resesif kalıtım gösteren bir hastalıktır. Ortalama trombosit hacmi (MPV) trombosit aktivitesinin bir göstergesidir ve inflamatuar hastalıklarda değişim göstermektedir. Literatürde AAA ile MPV ilişkisini gösteren az sayıda çalışma ve çelişkili raporlar bulunmaktadır. AAA İnflamatuar ataklar ile karaketerize bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı atak ve atak dışı AAA hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre MPV değişimini incelemek ve MPV değerinin akut faz yanıtını değerlendirmede kullanılıp, kullanılamayacağını araştırmaktır. Tel-Hashosmer tanı kriterlerine göre AAA tanısı almış, kolşisin tedavisi altındaki, 105 kişilik yetişkin atak dışı AAA hasta grubu(atak dışı), 33 kişilik AAA akut atak hastası(atak), 48 kişilik tamamen sağlıklı yetişkin kontrol grubu (kontrol) ile karşılaştırıldı . Gruplar arasında yaş, cinsiyet, metabolik parametreler açısından fark yoktu. Hasta gruplarının Sedimantasyon, C-Reaktif Protein(CRP), Fibrinojen, Lökosit(WBC), RBC, Hemoglobin(Hb), Nötrofil(Pnl), Trombosit(Plt), trombosit dağılım genişliği(PDW), plateletcrit (Pct), MPV, Total kolesterol , LDL, HDL, Trigliserid, Kreatinin değerleri retrospektif olarak kayıt edildi. Tüm gruplarda MPV ve Plt değerleri arasında negatif korelasyon bulundu (p=-0.352 ). Atak, Atak dışı ve kontrol gruplarının MPV değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.334). Sonuç olarak MPV, AAA hastalarında bir inflamasyon göstergesi olarak ucuz, kolay ulaşılabilir bir parametredir.Ancak AAA hastalarında MPV ile yapılan çalışma sayısının az olması ve çalışmaların sonuçlarının farklı olması nedeniyle hasta takibinde kullanılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean fever (FMF) is an autosomal recessive hereditary disease which is characterized by recurrent attacks of fever, abdominal pain and inflammatory serosal membrane attacks, joint pain, peritonitis, pleuritis, arthritis, or erysipelas-like skin disease. Mean platelet volume (MPV) is a sign of platelet activation and it changes at inflamatuar diseases. There are limited studies in the literature about MPV levels in FMF patients. FMF is characterized by inflamatuary attacks. Our study aim to investigate MPV levels during the attack period in FMF patients (group attack) and attackfree periods (group attack-free) in FMF patients, and to compare them with healthy controls (group control) and assessment of MPV levels could be used to investigate the acute-phase response. We used Tel-Hashosmer criteria for diagnosis of AAA who were using cholcicum treatment Our study consist of three groups. First group is AAA attack free group of 105 adult people second group is attack group 33 patients with acute exacerbation of AAA (attack), third group is 48 persons completely healthy adult control group (control). We compared them each other. There is no difference significantly between groups about age, sex, metabolic parameters. Erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, Fibrinogen, white blood cell count, Red blood cell (RBC), hemoglobin (hb), Neutrophils (pnl), platelet (plt), platelet distrubition width (PDW), plateletcrit (Pct), total Cholesterol, LDL, HDL, Trigliserid, Creatinin values were recorded retrospectively from patient files. All of groups have negative correlation between MPV and Plt values (p = -0352). All of groups showed no significant difference between the values of MPV (p = 0.334). In conclusion; MPV is cheap, easily accessible parameter as an indicator of inflammation in patients with AAA. However, there is small number of studies AAA patients with MPV and cause of due to the different results of studies, there is need to further studies for the use of patient follow-up. Key words : Mean platelet volum, MPV, Familial Mediterranean fever, FMF