Nöroşirürji ameliyathane hemşirelerinin eğitim gereksinimleri
Educational needs of neurosurgical operating room nurses
- Tez No: 340677
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nöroşirürji, Nursing, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Ameliyathane Hemşireliği, Eğitim, Eğitim Gereksinimi, Hemşire, Nöroşirürji Ameliyathane Hemşireliği, Operating theatre, operating room nursing, Education, Need for education, Nurse, Neurosurgical scrub nursing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
1.ÖZETKaracaköylü, Ç. (2012). Nöroşirürji Ameliyathane Hemşirelerinin Eğitim Gereksinimleri. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği AD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma, nöroşirürji ameliyathane hemşirelerinin, eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma, Ocak-Nisan 2012 tarihleri arasında, 2 üniversite hastanesi, 3 eğitim araştırma hastanesi ve 4 özel hastane ameliyathanelerinde çalışan toplam 102 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler uzman görüşleri ve literatür doğrultusunda nöroşirürji ameliyathane hemşirelerinin eğitim gereksinimlerini tanımlamak, program geliştirmek ve öneriler getirmek amacıyla geliştirilen görüşme formu ile elde edildi. Bulguların istatistiksel değerlendirilmesi yüzdeleme, aritmetik ortalama, ki-kare ve Fisher ki-kare testleri ile değerlendirildi. Hemşirelerin %31.4' ünün (32 hemşire) 25-29 yaş grubunda olduğu, %37,3'ünün lisans mezunu olduğu, %85,3'ünün nöroşirürji ameliyathanesinde isteyerek çalıştığı, %57,8'inin ameliyathane hemşirelik eğitimini temel hemşirelik eğitiminde yeterli düzeyde aldığı, %99,0'ının sürekli eğitimin gerekliliğini savunduğu, %92,2'sinin çalıştığı kurumda ameliyathane hemşireliği ile ilgili hizmet içi eğitim programı uygulandığı, %46,1'i hizmet içi eğitim programlarının kısmen yeterli olduğu, %59,8'i mesleki yayınları düzenli olarak takip etmediği, %66,7'si temel bilimler konusunda eğitime ihtiyacı olduğu, %56,9'u nöroşirürji ameliyatlarının türleri ile ilgili eğitime ihtiyaçlarının olduğu, %68,6'sı nöroşirürji ameliyat teknikleri ile ilgili eğitime gereksinim duyduğu ve eğitim programlarının bu konulara yönelik hazırlanması gerekliliği belirlenmiştir.Sonuç olarak; Nöroşirürji ameliyathane hemşirelerinin sürekli eğitime inandıkları, birime özgü programların uygulanması gerektiği, hemşirelerin genel ameliyathane bilgileri konusunda daha bilgili olduğu ancak nöroşirürji'ye özgü eğitim gereksinimlerinin olduğu bu gereksinimlerin karşılanmasında hizmet içi eğitim ve oryantasyon programlarının sürekli olması gerektiği, yeni programların geliştirilmesi ve gelişen teknolojiye uyum sağlayarak sürekliliğinin sağlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYKaracaköylü, Ç. (2012). Educatıonal Needs Of Neurosurgical Operating Room Nurses. Haliç University, Institute Of Healt Science, Department Of Surgical Nursing. Master Thesis. Istanbul.This descriptive study was designed to determine the educational needs of neurosurgical operating room nurses . A total of 102 nurses who work in 2 university hospitals, 3 teaching hospitals and 4 private hospitals joined the study between January 2012 and April 2012.The data were obtained by the interview forms which were designed to describe the educational needs of neurosurgical scrub nurses, to create new programs and to offer suggestions in the light of literature and expert opinions. Statistical analysis was conducted using percentage, arithmetic mean, chi-square and Fisher chi-square tests. This study revealed that 31.4% (32 nurses) of the nurses were between 25-29 years of age, 37,3% had bachelor?s degree, 85,3% worked in the neurosurgery unit intentionally, 57,8% were educated for theatre nursing adequately during their basic nursing training, 99% supported the necessity of continuous education, 92,2% of the nurses were taking an educational program about theatre nursing in their working place and 46,1% had partially enough educational programs, 59,8% did not follow literature regularly. 66,7% of the nurses needed education for basic sciences, 56,9% needed education for the types of neurosurgical operations, 68,6% needed education about the techniques in neurosurgical operations and it was assessed that their educational programs should include those subjects.To conclude, we propose that neurosurgical scrub nurses support continuous education and unit specific programs should be performed. The nurses have better knowledge about operating theatre in general, but they require education for neurosurgery. We can suggest educational and orientation programs to be continuous to meet these requirements and new programs should be established complying with the developing technology.