Sağkalım analiz yöntemleri ve karaciğer nakli verileri ile bir uygulama
Survival analysis methods and an application with data of liver trasplant
- Tez No: 340778
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM YOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: sağkalım analizi, yaşam tablosu analizi, kaplan meier analizi, cox regresyon analizi, sağkalım dağılımları, karaciğer nakli, Survival Analysis, Life Table Analysis, Kaplan-Meier Analysis, Cox Regression Analysis, Live Transplantation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsünde nakil yapılan hastalardan alınan veriler yardımıyla sağkalım analizi yöntemlerinin (Yaşam Tablosu Analizi, Kaplan ? Meier Analizi, Cox Regresyon Analizi) sonuçlarını birbirleriyle karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmada 2002 yılı Mart ayı ve 2012 yılı Kasım ayı arasında karaciğer nakli yapılan 894 hastaya ait bilgiler kullanılmıştır. Hastaların nakil sürelerinden sonra sağkalım süreleri 127 ay boyunca gözlemlenmiştir. Yapılan nakillerde araştırmaya alınan 894 hastanın %41,2?si ölmüş %58,8 `i ise hayatta kalmıştır. Hastaların %34,9?u verici ile akraba değilken, %64,9?u akrabadır. Vericilerin %2?si hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yapılan nakillerde vericilerin %76,6?sı canlı ve %23,3?ü kadavradır. Alıcıların %67,7?si erkek ve %32,4?ü bayandır. Vericilerin %57,8?i erkek, %41,8?i bayan ve vericilerin %3?ünün hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yapılan analizlerdeki sonuçlarda alıcının cinsiyeti ve alıcının ayrıntılı kan gruplaması üç analiz sonucuna göre de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Vericinin ayrıntılı kan gruplaması, alıcı ile vericinin ayrıntılı kan gruplaması karşılaştırması, alıcının yaş gruplaması ve donör tipi ise iki analizde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been done to compare the results of Analyze methods like Life Table Analysis, Kaplan ? Meier Analysis and Cox Regression Analysis and all datas has supplied from patients who have been transplated in Turgut Özal Medical Center Liver Transplant Institue. Used information belong to 894 patients who have been liver transplated between March 2002 and November 2012. Surviving time has been monitored for 127 months after transplanting. %41.2 died, %58.8 alive out of 894 transplanted patients %34.9 of patients haven?t any relationship with donors on the other hands %64.9 of patients have. No information about donors %2. %76.6 was alived %23.3 was cadovered of transplantations %67.7 was male %32.4 was female of receiver %57.8 was male, 441.8 was female of donors and no information about %3. To the result of three tests; gender and blood group details of receiever have significant differences statistically. To the blood group details of donors, the age group of receive, the type of donors and detailed comparison of donor and receiver blood grouping have significant differences statistically.