Travmatik olmayan vitreus hemorajilerinde etiyoloji ve cerrahi tedavi sonuçlarımız
The etiology and the results of surgical treatment in non-traumatic vitreous hemorrhage
- Tez No: 340829
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BAYKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: vitreous hemorrhage, pars plana vitrectomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Travmatik olmayan vitreus hemorajilerinde etyolojik sebepleri ve kliniğimizde yaptığımız pars plana vitrektomi cerrahisinin sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya Mart 2009 ile Şubat 2013 tarihleri arasında vitreus hemorajisi tanısı almış ve pars plana vitrektomi yapılmış yapılmış hastalar arasından, öyküsünde travma hikayesi olmayan ve ameliyat sonrası en az 3 ay takip edilmiş olan 110 hastanın 134 gözü dahil edildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası ayrıntılı oftalmolojik muayeneleri hasta dosyalarından tarandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların 54?ü (%49.1) erkek, 56?sı (%50.9) kadındı. Ortalama yaş 58,35±13,16 idi. Ameliyat sonrası yapılan muayeneleri sonucunda hastaların 71?inde (%65,45) proliferatif diabetik retinopati, vitreus hemorajisine en fazla yol açan etyolojik faktör olarak bulundu. Ortalama postoperatif takip süresi 9,22±7,09 ay idi. Olgularımızın ameliyat öncesi ortalama düzeltilmiş görme keskinliği 2,04±0,91 logMAR iken, ameliyat sonrası son kontrollerinde ortalama görme keskinliği ise 0,90±0,81 logMAR idi.
Özet (Çeviri)
The purpuse of this study was to evaluate ethiological reasons of the nontraumatic vitreous hemorrhage and results of pars plana vitrectomy in our clinic. 134 eyes of 110 patients were operated with the diagnosis of vitreous hemorrhage which haven?t travma story and postoperative at least 3 mounths followed between March 2009 and february were inclueded in our study. Preoperative and postoperative detailed ophthalmologic examination of the patients combed from the files. Total of the patients 54 (%49,1) were male, 56 (%50,9) were female. The mean age of the patients has 58,35±13,16. At the lend of the postoperative examination 71 of patients (%65,45) were proliferative DRP (The most common ethiological reason of the vitreous hemorrhage was DRP). Mean duration of postoperative follow-up has 9,22±7,09 moons. While preoperative visual acuity has determined to be 0,90±0,81 logMAR postoperative. In eyes mean vision increase was 1,13±0,91 logMAR (p0,05). Our most common intraoperative complication was corneal edema that seen in %17,9 of the eyes. The %23,52 phakic eyes developed cataract in the postoperative visits. %14,19 of the eyes had recurrence vitreous hemorrhage in the postoperative visits. In conclusion, pars plana vitrectomy performed in the nontraumatic vitreous hemorrhage in our clinic leads to satisfying anatomical and functional outcomes.