Integrated river basin management: A case of Büyük Menderes river basin
Entegre nehir havza yönetimi: Büyük Menderes nehir havzası örneği
  1. Tez No: 340994
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖZONAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE YETİŞKUL ŞENBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Nehir Havzası, Entegre Yaklaşım, Entegre Nehir Havza Yönetimi, Büyük Menderes Nehir Havzası, Sustainability, River Basin, Integrated Approach, Integrated River Basin Management, Büyük Menderes River Basin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tezin amacı, Entegre Nehir Havza Yönetimi Planlaması yaklaşımını incelemek ve bu yaklaşımın Türkiye'de uygulanabilirliğini planlama araçlarının yanı sıra yasal ve kurumsal yapı çerçevesinde değerlendirmektir. Entegre Su Kaynakları Yönetimi paradigmasının uygulanabilir şekli olan Entegre Nehir Havza Yönetimi, uluslararası ölçekte, su planlama ve yönetiminin sosyo-ekonomik kalkınma ve çevresel kaygılar ile entegrasyonu yoluyla su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlayabilecek en uygun araç olarak kabul edilmektedir. Bu çerçevede, tez iki temel bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde, Entegre Nehir Havza Yönetiminin teorik çerçevesi, yaklaşıma ilişkin tanımlar, prensipler ve uygulama araçları kapsamında ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, Entegre Nehir Havza Yönetimi Planlamasının Büyük Menderes Nehir Havzasında uygulanışı, yaklaşımın yorumlanmasındaki başarı ölçüsü ile ülkemizin yasal, kurumsal ve planlama yapısının Entegre Nehir Havza Yönetimi Planlaması sürecine uyumu açısından incelenmiştir. Türkiye'de su ile ilgili yasal ve kurumsal çerçevenin yetersiz olmasına ve Entegre Nehir Havza Yönetimi Planlarının planlama hiyerarşisi içinde tanımsız olmasına karşılık, Büyük Menderes Nehir Havzası Yönetim Planı katılımcılık düzeyi ve oluşturduğu yeni bir teşkilat yapısı ile Entegre Nehir Havza Yönetimi uygulamalarının başarılı örneklerinden biri sayılabilir. Türkiye'deki ilk ve tek Entegre Nehir Havza Yönetimi planlaması süreci olması nedeniyle diğer nehir havzalarında yapılacak olası yönetim ve planlama uygulamaları için bir fikir sunabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to examine the Integrated River Basin Management (IRBM) Planning approach and to evaluate the applicability of this approach in Turkey in terms of planning tools as well as legal and institutional aspects. As a particularly suitable form of implementation of Integrated Water Resource Management (IWRM) paradigm, IRBM is recognized as the most appropriate tool in the international arena for sustainable use of water resources through the integration of water planning and management with socio-economic development and environmental concerns. In this framework, the thesis is organized in two major parts. The first part focuses on the theoretical framework of IRBM with regards to its definitions, principles and implementation tools. The second part, meanwhile, examines the implementation of IRBM planning in Büyük Menderes River Basin within the scope of its success in the interpretation of the IRBM planning as well as the compatibility of national legal, institutional and planning framework to IRBM process. Despite the inadequacies in the water-related legal and institutional frameworks and ill-defined hierarchical position in planning system, the Büyük Menderes River Basin Management Plan can be regarded as one of the successful examples of IRBM implementations with its participation level and a new organizational structure. Since it is the first and only IRBM planning process in Turkey, it can offer an insight to prospective management and planning practices in other river basins.