Joint quantity flexibility under market information update
Piyasa bilgisi güncellemesi altında birleşik ortak esnekliği
- Tez No: 341000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SERDAR BAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Miktar Esneklik Anlaşması, Bilgi Güncellemesi, Merkezi Olmayan Tedarik Zinciri, Quantity Flexibility Contract, Information Update, Decentralized Supply Chain
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, bir dönemde iki ürün üretip satan bir perakendeci ve bir üreticiden oluşan merkezi olmayan bir tedarik zincirini inceliyoruz. Perakendeci ürünlerin piyasası hakkında bilgi elde etmeden önce ürünlerin toplamı için bir sipariş miktarını almayı taahhüt eder. Üretici daha sonra buna göre ürünlerin ilk üretim miktarlarını belirler. Perakendeci, piyasa durumu belli olduğunda, ilk siparişindeki miktarı münferit ürünlere böler ve Üretici, gerekirse hızlandırılmış üretim yöntemi kullanarak perakendecinin siparişini tümüyle karşılamak zorundadır. Bu ortamda, her iki tarafın beklenen karlarını analiz ediyor ve bu karları piyasa durumu hakkında bilgiler erişilebilir olmadan önce tüm kararların verilmesi gerektiği iki farklı değerlendirmeli ortamla karşılaştırıyoruz. Detaylı sayısal değerlendirmeler vasıtasıyla amacımız, Perakendeci ve Üreticinin karlılıkları hakkındaki bilginin güncellenmesinden sonra sipariş verme esnekliğinin etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider a decentralized supply chain consisting of a single retailer and a single manufacturer who manufacture two products in a given single period. The retailer commits to purchase an aggregate order quantity for the products at the beginning of the period before information on the market condition is revealed. Accordingly, the manufacturer then determines its initial production quantities for the products. Once market condition is revealed the retailer allocates its initial order to individual products and the manufacturer has to fulfill retailer?s orders fully, through expedited production if necessary. In this setting, we analyze the expected profits of both parties and compare them with two different benchmark settings where all decisions have to be given before information on market condition is available. Through a detailed computational analysis, we aim to assess the effects of the flexibility of allocating orders after information update on the profitability of the retailer and the manufacturer.