Characterization and description of a mine reserve with geostatistical methods in Karakartal field: Eastern Anatolia
Karakartal sahasında maden rezervinin jeoistatistiksel methodlarla karakterizasyonu ve tanımlanması: Doğu Anadolu
- Tez No: 341058
- Danışmanlar: PROF. DR. NURKAN KARAHANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Element konsantrasyonu dağılımı, jeoistatistik, Alansal uzanım, Erzincan, Doğu Anadolu Türkiye, Element concentration distributions, geostatistics, Areal extension, Erzincan, Eastern Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Karakartal maden arama sahası Doğu Anadoluda yer almakta, Erzincan Kemaliye yakınlarında bulunmaktadır. Saha yüksek altın ve bakır üretme potansiyeli ile önemli bir maden arama sahasıdır. Bu çalışmada maden cevherinin karakteri jeoistatistiksel teknikler kullanarak analiz edilmiştir. Subaşı Volkanikleri, Keban Metamorfikleri ve Munzur Kireçtaşı maden sahasındaki temel jeolojik birimleridir. Kimyasal analiz sonuçlarının derinliğe göre değişimi incelenmiştir. Çalışma sahasındaki cevher kütlesinin karakterini belirlemek için, tanımlayıcı istatistik, alansal dağılım, doğrusal regresyon analizi, eğilim yüzeyi analizi, temel bileşen analizi uygulanmıştır. Tanımlayıcı istatistik methodları sonucu minimum, maksimum, ortalama değerler ile varyans değerleri bulunmuştur. Alansal dağılımda ortalama bakır, maksimum bakır, maksimum mangan, maksimum ve ortalama çinko değerlerinin batı kısımda yoğun olduğu, diğer değerlerin doğu kısımda öbeklendiği görülmüştür. Doğrusal regresyon analizi sonucu altın-bakır ilişkisi, çinko-kadmiyum ve kurşun ilişkisi, potasyum-sodyum-baryum-berilyum-kalsiyum ve aluminyum ilişkisi tespit edilmiştir. Eğilim yüzeyi analizi ile bakır, mangan ve çinko değerlerinin kuzeydoğu güneybatı yönünde olduğu, altının ise güneybatı kuzeydoğu yönünde olduğu tespit edilmiştir. Temel bileşen analizi sonucundaysa tüm elementleri temsil eden sekiz bileşen grubu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda elementlerin bölgesel dağılımı ve birbirleriyle ilişkileri kimyasal analiz sonuçları ve jeoistatistiksel methodların birlikte kullanılmasıyla ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Karakartal mining exploration field is located in Eastern Anotalia, close to Erzincan-Kemaliye. The field is an important metallic mining exploration area with high potential of Copper and Gold production. In this study, characterization of the mineral deposition are analyzed using geostatistical techniques. Subaşı Volcanics, Keban Metamorphics and Munzur Limestone are the basic geologic units in the mining area. The variations of chemical parameters with depth were examined. Descriptive statistics, areal distribution, linear regression analysis, trend surface analysis, principal component analysis were used to characterize ore body at the study area. Minimum, mean and maximum values and variances were determined by using descriptive statistics methods. Areal distribution models show intense values for copper mean, copper maximum, manganese maximum, zinc maximum and zinc mean values at the western part, other models show accumulation groups at the eastern site. Linear regression table shows high relations between gold-copper and, zinc-cadmium and lead, and potassium-sodium-barium- beryllium-calcium and aluminum. Trend surface analysis maps show northeast ? southwest trend for copper, manganese and zinc, and southwest ? northeast trend for gold. As a result of principal component analysis there are eight representative component groups for all elements. As a result of this study the regional distribution of the elements in the mineral deposition zone and their relationships with each other was determined by using results of the laboratory analyses of the drilling wells and geostatistical techniques together.