Doğalgaz kojenerasyon tesislerinin kentsel sistemler içinde kullanımı: Esenyurt örneği
Usage of natural gas cogenaration facilities in urban systems : Esenyurt example
  1. Tez No: 341250
  2. Yazar: ÖZKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Environmental Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Kentsel Sistemler, Kojenerayon Tesisleri, Bölgesel Isınma, Sustainable Energy Sources, Urban Systems, Cogeneration Facilities, Regional Heating
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasının konusunu günümüzün en önemli problemlerinden biri olarak ifade edilebilecek olan çevre kirliliğine alternatif bir çözüm yolu olarak düşünülen yenilenebilir enerji kaynaklarının ve doğalgazın kentsel sistemler içerisinde kullanımı oluşturmaktadır.Bu tez çalışmasında öncelikle yenilenebilir enerji kaynakları tanıtılmış bu kaynaklar ile ilgili kanunlar ve örnekler verilmiş, daha sonra doğalgaz kavramından bahsedilmiş ve kentsel sistem kavramı anlatılarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kentsel sistemler içerisindeki uygulamalarından bahsedilmiştir.Son olarak birleşik ya da hibrid enerji tesisleri olarak ifade edilen kojenerasyon tesislerinden bahsedilerek Esenyurt Doğa Enerji Kojenerasyon Tesisi üzerinde uygulama yapılmıştır. Bu tesiste doğalgazla ısınmaya alternatif olarak elektrik enerjisi üretilirken elde eden ısı ile ısınma şeklinin uygulanmasının sağladığı faydalar ortaya konmuştur. Bu tesiste var olan enerji elde etme şeklinin başka yapılarda da kullanılmasının sağlayacağı faydaları ortaya çıkarmak için aynı tipte bir tesisin prorotipi Kayabaşı Toplu Konutları için gerçekleştirilerek, elde edilecek kar miktarı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is using sustainable energy sources and natural gas which can be defined as an alternative solution of environment pollution in urban systems.First of all, the sustainable energy and natural gas sources are explained, some laws and usage examples about these sources are given, then, by telling urban system concept, the usages of sustainable energy sources in urban systems are mentioned in this tudy.At the end of the thesis, the properties of hybrid or with the other name, cogeneration facilities are given, and as an example of this type of facilities, an application over Esenyurt Doğa Enerji Cogeneration Facility is made. In this facility, as an alternatice to natural gas, the heat energy is ontained from the gas that emerges when electrical energy is being produced. Obtaining this type of energy is called regional heating. The cost benefit analysis of this heating is tried to be determined in the thesis. After that, it is thought if this type of facility is built in other structures like collective housing, the benefit will be larger. To prove this thought, a prototype of regional heating is constituted in Kayabaşı Collective Housing structure.