İstanbul kenti kamusal yeşil alan düzenlemelerinde mevsimlik çiçek ve soğanlı bitki uygulamalarının irdelenmesi
An investigation on the seasonal plants and bulbed plants applications in the designation of the public parks and gardens
  1. Tez No: 341249
  2. Yazar: İRFAN ONAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ YILDIZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj Planlama, Mevsimlik Çiçekler, Ekolojik Özellikler, Fenolojik Özellikler, Morfolojik Özellikler, Landscape Planning, Seasonal Plants, Ecological Conditions, Phenological Conditions, Morphological Conditions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Son yüzyılda gelişen sanayileşme, hızlı kentleşme ve nüfus artışı toplumsal, ekonomik ve kültürel dengesizlikleri beraberinde getirmektedir. Bu gelişmelere Paralel olarak doğaya olan özlem her geçen gün giderek daha da artmaktadır. Bu nedenle, kentsel yeşil alanları güzelleştiren Mevsimlik Çiçek ve Geofitler, ekosistem açısından olduğu kadar, İstanbul'un tanıtımı açısından da önemli bir yer tutmaktadır.Bu araştırmada; İstanbul Metropoliteni'nde Kamusal yeşil alanlarda kullanılan mevsimlik çiçek ve Geofit türlerinin; çiçeklenme zamanı, çiçekli kalma süresi, gibi fenolojik özellikler ile bitki boyu, dallanma durumu, çiçek özellikleri ve rengi gibi morfolojik karakter yönünden değerlendirilerek peyzaj proje ve uygulama çalışmalarında bu türlerden hangilerinin ne zaman, nasıl, ne kadar ve nerede kullanılacağının ortaya konulması amaçlanmıştır.Çalışma kapsamında kentsel içi kamusal yeşil alanlara dikilen Mevsimlik çiçek ve Geofit bitkilerin fonksiyonel ve estetik potansiyelleri, peyzaj düzenlemelerinde kullanıldığı yerler ve genel istekleri incelenmiştir.Tezin sonuçlar bölümünde; kentsel kamusal yeşil alanlara dikilen Mevsimlik çiçek ve Geofit bitkilerin bitkilerin, bölgenin ekolojik koşullarının yanında, alanın büyüklüğü, alt ve üst yapı tesisleri, trafik yoğunluğu gibi vb Faktörler dikkate alınarak tür seçimi yapılması, standartlara uygun nitelikteki çiçek türlerinin belirlenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The growing industrilisation, fast urbanization and population growth have brought social, economic and cultural imbalances in the last century. Parallel to these developments, people?s request for nature grows day by day. For this reason, the seasonal plants and geofits, which enhance the beauty of green spaces in urban areas, are important and necessary for the promotion of Istanbul as well as for the ecosystem.In this research, the seasonal plants and geofits with pretty flowers planted within the metropolitan city of Istanbul have been evaluated according to some phenological and morphological characters such as the flowering time and length, plant size (how tall), branching conditions, flower characteristics and colours.In the works of landscape design, it is aimed to discover the types of plants, when, how, where and what quantity to use.Within the content of the research, the functional esthetical potentials of the seasonal plants and geofits, which are planted in public gardens of urban areas, their places in the application of landscape design, and what they demand in general have been studied.In the result section of the thesis, the importance of choosing the right sort of seasonal plants and geofits, which are planted in city parks and public gardens, by taking the factors such as the size of the land, the ecological conditions, infrastructures, superstructures and the dense of traffic are tried to be determined.