Meydan mekanlarının Malatya örneğinde incelenmesi
Square case study in sample of Malatya
  1. Tez No: 341270
  2. Yazar: AHMET NURULLAH IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ YILDIZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya Meydanları, Meydan Tasarım İlkeleri, Kent Mobilyaları, Kent Kimliği
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Büyükşehir olma sürecinde Malatya?nın şehircilik adına yapılan çalışmaların değerlendirilmesine bir ışık tutmak ve yapılacak kentsel çalışmalara bir öneri getirmek amacıyla meydanlar üzerine araştırma ve incelemeler yapılmıştır. Meydan kavramı, tasarım ilkeleri, çeşitleri, işlevleri yerli ve yabancı kaynaklardan incelenmiş ve bu referanslar doğrultusunda Malatya meydan mekânları konum, çevre bağlantısı, kuşatılmışlık, kent mobilyaları ve bitkilendirme konu başlıklarına göre sahada gözlem yapılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonrası elde edilen bulgular meydan tasarım kriterlerine ve referans kaynaklara göre irdelenmiş, tespit edilen planlama, uygulama ve yönetim sorunlarına uygulanabilir çözüm önerileri getirilmiştir. Meydan proje ve uygulamalarında yapılan yanlışlar, mühendislik ve işçilik hataları tespit edilerek doğru uygulama yöntemleri gösterilmiştir. Yapılan meydan uygulamalarında, sağlıklı kararlar için bir planlama üst kurulu oluşturulması önerilmiştir. Sürdürebilir bir planlama ve bitkisel tasarım için Malatya yerelinde kullanılması uygun bitki ve döşeme taşlarının tespit edilerek bir öneri kullanım listesi hazırlanması gerektiği dile getirilmiştir. Kullanılan kent mobilyaları ile ilgili bir çalışma yapılarak bir tablo oluşturulmuş ve eksikler uygulamalar tespit edilerek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work has been done to shed a light on the evaluation of the work performed on behalf of the Metropolitan on the process of urbanization of Malatya, and to bring a proposal to the urban studies. Square concept, design principles, types and functions were searched from domestic and foreign sources, and in accordance with these refeances, squares in Malatya, location, environmental connection, surrounding, urban furniture and planting were evaluated by making observations on the stage. The results obtained after evaluation were examined according to the sources of square design criteria and referance and applicable solutions to the problems of planning, implementation and management identified during this research were presented. The correct application methods were shown by identifying the mistakes made in projects and in applications of squares as well as incorrections and workmanship. It has been suggested to creat a unit under the titles of a top planning board for healty decisions in the application of building squares. By identifying plants and paving stones suitable for use in Malatya, a creation of a user suggestion list was proposed for a sustainable planning and floral design. A table was created by making a study related to the urban furniture and some suggestions were made by identifying incomplete applications. Key Words : Squares of Malatya, Square Design Principles, Urban Furniture, City Identification