Improvement of the belt conveyor shifting operations in kislakoy/Elbistan lignite mine using the critical path method
- Tez No: 8206
- Danışmanlar: DR. NEŞ'E ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bant Konveyör Kaydırma, Şebeke Analizi / Açılı Kaydırma, Paralel Kaydırma, Kritik Yol Yöntemi, Belt conveyor shifting, network analysis, slewing shifting, parallel shifting, critical path method
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET KIŞLAKÖY/ELBİSTAN LÎNYİT İŞLETMESİNDE BANT KONVEYÖR KAYDIRMA İŞLEMLERİNİN KRİTİK YOL YÖNTEMİ (CPM) KULLANILARAK İYİLEŞTİRİLMESİ KARA, Dinger Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri:Dr.Neş'e ÇELEBİ, Doç..Dr.Celal KARPUZ Ocak 1990, 118 Sayfa Sürekli işletme sistemlerinde bant konveyör kaydırma işleri önemli bir rol oynamaktadır. Bant konveyörler, döner kepçeli ekskavatörlerin kullanıldığı işletme sisteminin tamamlayıcı bir parçasıdır. Bant konveyörlerin kaydırma işlerinin zamanında yapılması, örtü kazısı ve kömür veya diğer madenlerin üretimi ile doğrudan ilgili olan döner kepçeli ekskavatörlerin fiili çalışma saatlerini artırmaktadır. Kritik yol yöntemi kullanılarak yapılan planlamada kaydırma işlerini meydana getiren faaliyetlerin birbiriyle ilgisi, yapım sırası, yapım zamanı ve nihayet tüm işin optimum gerçekleşme süresinin belirlenmesi çok daha iyi sonuçlar sağlayabilmektedir. Böyle bir çalışma, yönetimin işi kontrol edebilmesini ve sorunların üstesinden gelebilmesini sağlayabilir. -v-Bu çalışma kritik yol yöntemi kullanımıyla bant konveyörlerin kaydırma işlerinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Belirtilen işleri meydana getiren faaliyetler ve bunların yapımı için gerekli sürelerin tesbiti analizi için en önemli unsurlardan başlıcasıdır. Bu bilgilerin tesbitinde daha çok, 6 adet döner kepçeli ekskavatör ve 55 km bant konveyörün kullanıldığı, 20 milyon ton/yıl üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük işletmesi olan Kışlaköy Linyit Madenindeki uygulamalardan yararlanılmıştır. Bu husus, ayrıca kişisel tecrübe, bu konuda tecrübesi olan kişilerle yapılan görüşmeler ve litaratür araştırmasıyla da desteklenmiştir. Geliştirilen kritik yol yöntemi modeli Kışlaköy Madeninde gerçekleştirilen kaydırma işlerinin daha iyi bir şekilde yapılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVEMENT OF THE BELT CONVEYOR SHIFTING OPERATIONS IN KISLAKOY/ELBISTAN LIGNITE MINE USING THE CRITICAL PATH METHOD KARA, Dinçer M.S.İ11 Mining Engineering Supervisors: Dr.Neş'e ÇELEBİ AssocProf.Dr.Celal KARPUZ January 1990, 118 pages The belt conveyor shifting operations play an important role in the continuous mining systems. Since. the belt conveyors are used to complement the operation of bucket wheel excavators (BWE), executing the shifting- works in time will increase the effective operating hours of BWEs which is dircetly related with the overburden removal and coal or mineral production. Therefore, by determining the optimum durations of the shifting and extension works of the belt conveyors, and making a planning study by using the Critical Path Method (CPM) to show the relation, order and implementation times of activities and finally the duration of the whole work,. better results can be obtained. Such a v study can also enable the management to control the operation and overcome constraints. This study covers the improvement of the belt conveyor shifting operations using the CPM technique. The determination of -iii-the activities, which is the most important and critical work in the analysis, are decided in relation to the operations in Kışlaköy Lignite Mine in Turkey, which is the biggest mine in this country having 20 million tons/year production capacity and utilizing six BWEs and 55 km belt conveyors. Moreover, the optimum durations of the activities are also achieved mainly from the applications in this mine and supported by the personal experience and consultation with persons who have experience in that respect and the related literature survey. It is concluded that the developed CPM model can provide significant improvements in the shifting operations in Kışlaköy Mine.