Evaluation of the attenuation constat for curved cylindrical hollow dielectric or metallic waveguides
Bükülmüş silindirik dielektrik veya metalik dalga klavuzlarında zayıflama katsayısının bulunması
  1. Tez No: 34129
  2. Yazar: EMİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY EGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Circular hollow waveguides, Curved waveguides, Bent waveguides, Attenuation constant in a curved waveguides. Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz BURULMUŞ SILINDIRIK DIELEKTRIK VEYA METALİK DALGA KILAVUZLARINDA ZAYIFLAMA KATSAYISININ BULUNMASI ÜNAL, EMİN Doktora Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuncay EGE Mayıs, 1994, 138 sayfa. İçi boş, düzgün bükülmüş silindirik dielektrik veya metalik dalga kılavuz lar ındaki zayıflama katsayısını hesaplamak için yeni bir analitik method geliştirilmiştir. Eğrilik yarıçapı kılavuzun yarıçapından çok büyük ise, teğet alan bileşenleri doğrusal alan bileşenleri cinsinden yazılabilmektedir. Böylece bükülmüş dalga kılavuzundaki alan bileşenleri, perturbation tekniği kullanarak düzgün dalga kılavuzları için elde edilen alan bileşenlerinden elde etmek yerine, doğrudan toroidal koordinat sistemi kullanılarak elde edildi. Yeni formülasyon yardımıyla bükülmüş dalga kılavuzlarındaki alan bileşenlerine ait ifadeler perturbation tekniği ile elde edilen ifadelere oranla hem -v-daha az şarta bağlı ve hemde daha kolay elde edilebilmektedir. Bulunan sonuçlar önceden başka metotlar kullanılarak elde edilen teorik ve deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı. Sonuçların teorik ve deneysel sonuçlarla, bükülmüş dielektrik ve metalik dalga kılavuzları için uyum içinde olduğu görüldü. Anahtar Kelimeler : İçi boş silindirik dalga kilavuzu, Bükülmüş dalga kılavuzu, Bükülmüş dalga kılavuzunun zayıflama katsayısı. Bilim Dali Sayısal Kodu: 609.04.01 -vi-
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE ATTENUATION CONSTANT FOR CURVED CYLINDRICAL HOLLOW DIELECTRIC OR METALLIC WAVEGUIDE ÜNAL, EMİN Ph. D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuncay EGE May, 1994, 138 pages. This thesis describes a new method to evaluate the attenuation constant in circular hollow dielectric or metallic waveguide with uniform curvature. When Ro>a (“Rq”, radius of curvature and“a”, radius of waveguide), transverse field components in a curved waveguide can be obtained from the longitudinal component. Therefore field components in a curved waveguide are obtained using toroidal coordinate system directly instead of using perturbation techniques. This formulation leads to more accurate results than those obtained from perturbation methods while being simpler to find the field expressions for curved waveguides. -iii-Comparison of our results with different theoretical and experimental results are also done for both metallic and dielectric waveguides. Results obtained shows excellent agreement with those theoretical predictions and experimental results for metallic and dielectric hollow waveguides.