Computer aided part program generation and simulation of turning processes
Bilgisayar destekli parça programı türetimi ve tornalama işlemlerinin simülasyonu
  1. Tez No: 34130
  2. Yazar: TÜRKAY DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tornalama Operasyonlarının Bilgisayarda Benzetimi, CNC Parça Programı Türelimi. iv, Computer Simulation Of Turning Operations, and CNC Part Program Generation. Ill
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR DESTEKLİ PARÇA PROGRAMI TÜRETİMİ VE TORNALAMA İŞLEMLERİNİN SİMÜLASYONU DERELİ, Türkay Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. I. Hüseyin FİÜZ Haziran 1994, 128 Sayfa Bu çalışmada, toma işlemlerine yönelik parça programlarının ve takım yollarının otomatik olarak türetilmesi, ve bunların bilgisayar ekranı üzerinde simüle edilmesi için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Boxford 250B CNC torna tezgahının kontrol ünitesi esas alınarak ve bir BDT/BDÜ veri tabanından faydalanılarak, üretimi gerçekleştirecek parça programı otomatik olarak türetilmektedir. Türetme işlemi mutlak ya da artıştı koordinat sistemlerinde gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca, türetilen takım yolu ve parça programları bilgisayarda simüle edilerek kontrol edilebilmektedir. Yine türetilen bu kodlar basılabilmekte, ve gerektiğinde kullanılmak üzere saklanabilmektedir. Program IBM uyumlu bir kişisel bilgisayarda, C++ programlama dili kullanılarak yazılmıştır. Programın kullanımı değişik örnekler ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED PART PROGRAM GENERATION AND SIMULATION OF TURNING PROCESSES DERELİ, Türkay M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ June 1994, 128 pages In this study, a computer program is developed for both the automatic generation of CNC part programs and tool paths, and their computer simulation, for lathe operations. On tiie basis of the controller unit of a specific machine tool (i.e., Boxford 250B CNC lathe), the part program to proceed to actual production is automatically generated in standard G and M codes by processing a CAD/CAM data base. The generation can be performed by using either absolute or incremental co-ordinate system. Both the chip removal processes and tool paths (the plot of cutter locations) can be simulated for the verification and realisation of the codes proposed by tiie program. The generated part programs can also be printed, and stored for future use. The program is written in C++ programming language on an IBM compatible personal computer. The use of the program is illustrated through examples.