Suda çözünebilen iyonik ve noniyonik polimerlerin sert yüzey temizleyicilerde temizleme performansına olan etkilerinin incelenmesi
Influence of the ionic and nonionic water soluble polymers on cleaning performances of hard surface cleaners
- Tez No: 341378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polimer, Yüzey Temizleyiciler, Temizleme Performansı, Deterjanlar, Polymer, Surface Cleaners, Cleaning Performance, Detergents
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada ticari olarak sadece çamaşır deterjanlarında kullanılan bazı iyonik (anyonik, katyonik) ve noniyonik polimerlerin, ilk olarak sert yüzey temizleyicilerdeki uygulamaları ve performansları incelendi. Çalışmanın hedefinde seçilen bu polimerlerin, halihazırda yüzey temizleyicilerde kullanılan amfoterik polimere karşı performansları incelendi.Oluşturulan sert yüzey temizleyiciler suda çözünebilen iyonik ve noniyonik polimerleri (Maleik Asit / Olefin Kopolimer sodyum tuzu, Polietilen Glikol-graft-Vinil Asetat, Polietilenimin, Amino modifiye Polikarboksilat) ve farklı yapıdaki yüzey aktif maddeleri (Etoksile Alkil Eter Sülfat, C-10 Guerbet Alkol Alkoksilesi, Kaprilil / Desil Poliglukozit) içerecek şekilde hazırlandı. Herbir polimeri içeren yüzey aktif kombinasyonları, farklı pH değerlerine sahip 3 farklı sert yüzey temizleyici sınıfına (genel temizleyici, mutfak temizleyici, banyo temizleyici) göre formüle edildi. Temizleme performansları primer ve sekonder performansları olarak ölçüldü.. Primer temizleme performansları herbir temizleme sistemi için özel dizayn edilmiş ?temizleme robot sistemi? ile gerçekleştirildi. Sekonder temizleme performans testleri, oluşturulan formüllerdeki polimerlerin yüzeyi modifiye etme katkısıyla, seramik fayans yüzeylerde oluşturdukları yüzey modifikasyonları olarak incelendi. Bu performans testleri hızlı kuruma ve yüzeyde iz bırakmama olarak yapıldı. Daha önce bu amaç için hiç kullanılmamış olan polimerlerden noniyonik yapıdaki polietilen glikol-graft-vinil asetat, ticari olarak formüllerde var olan amfoterik yapıdaki amino modifiye polikarboksilat aynı temizleme performansını gösterdi. Ancak sekonder performans testlerinde amfoterik polimer istenen ve beklenen sonuçlara sahipti.
Özet (Çeviri)
In this thesis we did trials with some ionic (anionic, cationic) and nonionic water soluble polymers performances on some hard surface cleaners which are mainly used for laundry formulations. The target was trying these polymers performances against amphoteric polymer which is commercialy used for these cleaners. Formulated hard surface cleaners contain ionic water soluble polymers (Maleic Acid / Olefin Copolymer sodium salt, Polyethyleneimine, Polyethylene glycol-graft-Vinyl Acetate, Amino modified Polycarboxylate) and 3 different surfactants (Ethoxylated Alkyl Ether Sulfate, Guerbet Alcohol Alkoxylate, Caprylyl/Decyl Polyglucoside). Each surfactant / polymer combination was formulated as 3 different hard surface cleaners based on different pH values. Cleaning performances were evaluated depending on primary and secondary cleaning. As a primary cleaning performance test method, for each formulation spesificaly designed ?Cleaning Robot System? was used. Secondary cleaning test methods were evaluated as surface modification properties which come as a role of the polymers. These were ?Quick Drying? and ?Streak Free Cleaning? test methods. Nonionic polymer polyethylene glycol-graft-vinyl acetate which was not used for this purpose before gave the similar results against commercially used amphoteric polymer. But for secondary cleaning performances, amphoteric polymer was the best one.