Konum tabanlı enerji verimli dikey el değiştirme
Location based energy efficient vertical handover
  1. Tez No: 341427
  2. Yazar: MAHMUD RASİH ÇELENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ALİ MANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: IEEE 802.21 Ortamdan Bağımsız El Değiştirme Servisleri (MIH), Dikey el değiştirme, Enerji verimliliği, IEEE 802.21 Media Independent Handover Services, Vertical Handover, Energy Efficiency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Mobil cihazların yaygınlaşması ve internetin hızla yayılmasıyla birlikte bilgiye herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde ulaşma isteği doğdu. Bu isteği karşılamak üzere çeşitli kablosuz ağ teknolojileri geliştirildi. ?ki ağ düğümü arasında kesintisiz iletişim sağlamak için bu teknolojiler arasında geçiş yapma teknikleri geliştirilmeye başlandı. Aynı anda birden fazla kablosuz ağ teknolojisi kullanmak enerji problemini doğurdu. Bu sorunu çözebilmek amacıyla, bu çalışmada konum geçmişi tabanlı bir metot önerilmiştir. Bu metotta, kullanıcının ziyaret ettiği kablosuz ağ noktaları yer bilgileri kayıt altına alınmaktadır. Kullanıcı bir başka kablosuz ağa geçmeden önce bulunduğu ağı değerlendirir ve bu ağa ait değer kaydedilir. Kullanıcı aynı konuma tekrar geldiğinde tabloyu tarayarak o konumdaki kablosuz ağları bulur ve gereksinimler sağlanıyorsa geçiş yapar. Aksi halde ağ taraması yapılarak mobil uygulamanın ihtiyacını karşılayacak yeni bir ağ bulunur ve geçiş yapar. Bu çalışmada, ağ taramasını sağlamak için geliştirilmekte olan IEEE 802.21 Ortamdan Bağımsız Geçiş Servisleri (Media Independent Handover Services) kullanılmıştır. Bu servisler ağ düğümleri arasındaki iletişimi ve bilgi toplamayı sağlar ve ortamdaki değişimleri haber verir. Veri transferinin kopma yaşanmadan, çok az paket kaybıyla, muntazam bir şekilde yapılması ve aynı zamanda da ortamdan bağımsız şekilde el değiştirmeye olanak sağlaması sebebiyle mSCTP (Mobile Stream Control Transmission Protocol) protokolü kullanılmıştır. Bu tezde geliştirilen karar verme algoritması ve mSCTP protokolü C ve Java programlama dilleri kullanılarak gerçeklenmiştir. Önerilen modelin testleri gerçeğe yakın şekilde hazırlanan benzetişim ile test edilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki yer değiştirme geçmişi tutularak geçiş yapılacak ağın bilinmesi pil tüketimini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there is a growing demand for accessing information anywhere and anytime due to the proliferation of mobile devices. To provide this, several wireless Technologies are developed. According to the availability of different overlapping wireless technologies such as 3G and WLAN, handover between these wireless technologies is also available in order to sustain communication. Energy efficiency in handover process is an important aspect due to the battery problems of mobile devices. In this study, we propose user?s location history based energy efficient handover schema. Access points that user visits are evaluated and stored with their location information in a lookup table. Whenever user changes its location, lookup table is queried. Visited networks are checked by their reputation values if they satisfy applications running on mobile device. If so, handover is executed and reputation value is updated. Otherwise, network scanning is required in order to discover a new un-visited wireless network. In this work, IEEE 802.21 Media Independent Handover Services standard is used for acquiring network information, communication and providing seamless handover. Mobility management is handled by Stream Control Transmission Protocol (SCTP) with dynamic address reconfiguration (DAR) extension (mSCTP). Developed handover decision algorithm and mSCTP protocol are implemented in C and Java language. Results show that, location history based handover reduces power consumption of mobile device. This is achieved by turning of unused network interface cards and not making frequent network scanning.