Çelik tersane yapılarının deprem performanslarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 341430
  2. Yazar: MUHAMMED TÜRKER EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. YASİN FAHJAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tersane, gemi, in?a, kızak, deprem, performans, shipyard, ship, building, launchingways, seismic, performance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Türkiyede yer alan tersanelerin ve kıyı yapılarının pek çoğu Türkiye coğrafyasının bir gerçeği olan deprem fay hatlarının yakınında yer almaktadır. Milyonlarca ABD Doları yatırıma sahip ve çok sayıda insanın istihdam edildiği gemi inşa tersanelerinin, depreme karşı sergileyecekleri performans ekonomik, sosyal ve stratejik sonuçları itibariyle büyük önem arz etmektedir. Türkiyede hali hazırda yer alan 71 adet tersanenin yanında 53 adet yatırım halinde tersane olduğu düşünüldüğünde Türkiye kıyılarında inşa edilecek tersane ve kıyı yapılarının deprem etkisi dikkate alınarak tasarımının yapılması gerçeği göz ardı edilmemelidir. Bu kapsamda gemi inşa sanayisi ve alt sektörleri bakımından Türkiyenin göz bebeği olan Tuzla Tersaneler Bölgesinin bünyesinde barındırdığı bir tersane ele alınarak tersaneye ait bir gemi inşa kızağının deprem performansı incelenmiş olup yer hareketi esnasında kızak üzerinde bir gemi bulunması durumunda geminin devrilme tahkiki yapılmıştır. Sonuç olarak mevcut veya yatırım halindeki tersanelere ait betonarme ve çelik gemi inşa kızakların deprem performanslarının incelenmesine ışık tutacak sonuçlara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many of shipyards and coastal structures of Turkey are located at Turkeys active seismic zone. Seismic performance of shipyards is so important in terms of economical, social and strategical outcomes since shipyards are invested millions of United States Dollar and offer employment for a lot of people. There are 71 active and 53 under investment shipyards in Turkey, therefore seismic effect must be taken into account prior to construction of shipyards and coastal structures at Turkeys coastline. In this context, seismic performance of a shipyard is investigated which is located at Tuzla Shipyards Region. This shipyard is among Turkeys precious shipyards in terms of ship building industries and subsidiaries. In addition to seismic performance of a launching way, turning over check is carried out in case of existence of a ship on the launching ways. As a consequence, significant and useful results are obtained for researching of seismic performance of existing and under investment reinforced concrete and steel launching ways.