Alkali ve asidik çinko kaplama atıksularının elektrokimyasal arıtımı
Electrochemical treatment of alkaline and acidic zinc plating wastewaters
  1. Tez No: 341431
  2. Yazar: GÜLŞAH SIRTBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KOBYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal arıtım, Atıksu, Elektrokoagülasyon, Electrochemical treatment, Wastewater, Electrocoagulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Fe anotların kullanıldığı kesikli bir EC prosesi ile laboratuvar koşullarında alkali çinko ve asidik çinko kaplama (galvanizleme) işlemi durulama atıksularının arıtımı incelenmiştir. Atıksular gerçek Zn galvanizleme işlemi yapan bir işletmeden alınmıştır. EC prosesinde arıtım verimi üzerine etki eden başlangıç pH değeri, akım yoğunluğu ve işletme süresi gibi proses parametre etkileri araştırılmıştır. Alkali ve Asidik Zn kaplama atıksularının Fe elektrotların kullanıldığı EC prosesi ile arıtımında optimum koşullar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the treatment of rinse wastewater in the process of alkaline zinc and acidic zinc plating is investigated in the laboratory conditions by discontinuous EC process in which Fe anodes are used. The wastewater is obtained from a company which does galvanization. In the EC process, the effects of initial pH, current density and operating time on the efficiency of the treatment are investigated. Optimum operating conditions are determined for alkaline and acidic Zinc plating wastewaters.