Lityum-iyon tabanlı pillerin elektriksel eşdeğer modelinin çıkartılması
Equivalent electrical circuit modelling of lithium-ion based batteries
  1. Tez No: 341434
  2. Yazar: MURAT CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR BALIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lityum-İyon Batarya Modeli, Şarj Durumu, Sağlık Durumu, Lithium-Ion Battery Model, State-of-Charge, State-of-Health
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Lityum-İyon temelli bataryalar yüksek enerji yoğunlukları ve uzun ömürleriyle özellikle elektrikli araçlarda diğer batarya tiplerine nazaran yoğunlukla tercih edilen batarya çeşitleridir. Araçlarda kullanılan bataryalara ait durum parametreleri olarak tanımlanan şarj durumu ve sağlık durumu gibi büyüklüklerin isabetli olarak belirlenebilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle doğru sonuç veren batarya modellerinin kullanılması gerekmektedir Bu çalışmada Lityum-İyon temelli bir batarya için elektriksel eşdeğer devre modeli oluşturulmuş, laboratuar ortamında yapılan ölçümlerle modelin tutarlılığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lithium-Ion batteries are preferred, especially in electric vehicle applications, over other types of batteries thanks to their high power and energy density. It is very important to be able to determine state parameters such as state of charge and state of charge during operation. Therefore an accurate model is necessary. In this work, an equivalent electrical circuit model was developed and the consistency of the model was shown with comparison to laboratory measurements.