Multiple miyelom hastalarında DEK proteininin analizi
The analysis of DEK protein in multiple myeloma patients
  1. Tez No: 341433
  2. Yazar: AHMET ÖZDİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN KANDİLCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Patoloji, Biology, Genetics, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Miyelom, İmmünohistokimya, DEK, CD138, Ki67, Multiple Myeloma, İmmunohistochemistry, DEK, CD138, Ki67
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Multiple miyelom (MM), kemik iliğindeki plazma hücre sayısının anormal ?ekilde artı?ıyla karakterize olan bir B-hücre kanseridir. 6. kromozomun kısa kolunun (6p22.3-p21.3) da içinde bulunduğu çe?itli kromozomların kopya sayısındaki artı? MM?de görülen kromozom anomalileri arasında bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan çalı?malar, MM?de kopya artı?ı görülen 6p22.3 kromozom bölgesinde yer alan genlerden biri olan DEK geninin pek çok tümörde ekspresyonunun artmı? olduğunu göstermi?tir. Fakat, MM?de görülen 6p22.3 kromozom bölgesindeki kopya artı?ının DEK ekspresyonunu etkileyip etkilemediğine dair literatür bilgisi bulunmamaktadır. Bu tez projesinin amacı, MM?de hasara uğrayan kromozom 6p bölgesindeki aday genlerden biri olan DEK?in ekspresyon seviyesinin MM hastalarının kemik iliği doku örneklerinde immünohistokimyasal yöntemle tespit edilmesidir. Bu amaçla, klinik ve morfolojik olarak farklı özelliklere sahip MM hastalarına ait kemik iliği dokularında (n=35) ve hastalık belirtisi göstermeyen normoselüler özellikteki kontrol kemik iliği dokularında (n=5) DEK proteni, plazma hücrelerinin belirteci (marker) olan CD138 proteini ve proliferasyon belirteci olan Ki67 proteininin anlatım (ekspresyon) düzeyleri immünohistokimyasal yöntem kullanılarak incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda, gerek MM hastalarının neoplastik plazma hücrelerinde (MM hücreleri) gerekse normal plazma hücrelerinde DEK proteininin eksprese olmadığı belirlendi. Literatürle uyumlu olarak, plazma hücresi belirteci olan CD138 proteininin gerek kontrol plazma hücrelerinde gerekse MM hücrelerinde eksprese edildiği gösterildi. MM hücrelerinin proliferatif özellikleri (Ki67?yi eksprese eden hücrelerin oranı) ile DEK ekspresyon seviyesi arasında bir ili?ki olmadığı tespit edildi. Bu tez çalı?masından elde edilen sonuçlar, MM hücrelerinde DEK ekspresyonunun yokluğunun, MM?nin patolojik tanısını kolayla?tırabilecek negatif bir belirteç olarak kullanılabileceğini dü?ündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Multiple myeloma (MM) is a malignant tumor characterized with invasion of the bone marrow and bones by neoplastic plasma cells that show abnormal clonal expansion. Increases in the copy number of several chromosomes, including chromosome 6p22.3-p21.3 region, are among the most frequent chromosomal abnormalities found in MM. Recent studies showed that the expression of DEK gene which is located on chromosome 6p22.3 region was upregulated in several solid tumors and this upregulation was correlated with an increase in the copy number of the chromosome 6p region. However, whether DEK expression is affected due to the increase in the copy number of the chromosome 6p region in MM is not known. The aim of this thesis project was to determine if the expression level of DEK has changed in MM patients. To achieve this goal, we used the archived parafineblock tissues and analyzed the expression level of DEK, the plasma cell marker CD138 and the proliferation marker Ki67 by using immunohistochemistry in the normal bone marrow (n=5) and in the bone marrow samples of MM patients (n=35) displaying different clinical and morphological features. Our results indicated that both normal and neoplastic plasma cells, which expressed the plasma cell marker CD138, did not express DEK. Also, no correlation was observed between DEK expression and the proliferation status of plasma cells. These results suggest that lack of DEK expression could be a useful negative marker for the pathological diagnosis of the MM.