Fenobarbital ve valproik asitin gelişmekte olan rat (Wistar albino) beyni hipokampusunda oluşturduğu hasar üzerine curcuminin etkilerinin stereolojik olarak incelenmesi
Stereological investigation on the effect of the curcumin on phenobarbital and valproic acid induced neuron injury in the developing rat (Wistar albino) brain hippocampus
- Tez No: 341448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BANU EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Fenobarbital, valproik asit, curcumin, hipokampus, stereoloji, Phenobarbital, valproic acid, curcumin, hippocampus, stereology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Fenobarbital ve valproik asit epileptik nöbetlerin tedavisi için yeni doğan, çocuk, erişkinlerde kullanılmaktadır. Fenobarbital ve valproik asit beyin fonksiyonunu ve beyin gelişimini istenmeyen yönde etkileyebilir. Bu çalışmada fenobarbital ve valproik asitin, gelişmekte olan sıçan beyni hipokampusundaki piramidal hücre sayısında yapacakları olumsuz etkilerin belirlenmesi amaçlandı. Curcuminin antioksidan ve nöron koruyucu özellikleri bilinmektedir. Bu doğrultuda çalışmada fenobarbital ve valproik asitin sıçanlarda oluşturacağı nöron hasarında curcuminin etkileri ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Toplam 70 tane Wistar erkek sıçanlar 7 günlük ve 14 günlük olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her grup da kendi içinde kontrol, curcumin, dimetilsülfoksit, fenobarbital, valproik asit, fenobarbital+curcumin, valproik asit+curcumin olmak üzere 7 gruba ayrıldı. Her grupdaki sıçanlara fenobarbitalin 75 mg/kg?lık dozu, valproik asitin 400 mg/kg?lık dozu ve curcuminin 200 mg/kg?lık dozu %10?luk dimetilsülfoksit içerisinde çözdürüldükten sonra intraperitonal yolla uygulandı. Hayvanlar son enjeksiyondan 24 saat sonra sakrifiye edildi. Histolojik işlemlerden sonra, optik fraksiyonlama metoduyla stereolojik analizler gerçekleştirildi. 7 günlük ve 14 günlük sıçan gruplarının sol hipokampusundaki toplam nöron sayıları hesaplanarak ortalama sayısal değerleri belirlendi. 7 günlük sıçanlar için toplam nöron sayısı ortalaması kontrol grubunda 727224±4531,7; fenobarbital grubunda 416111,5±29413,9; valproik asit grubunda 312232,8±15853,3; fenobarbital+curcumin grubunda 587136,5±36337,9 ve valproik asit+curcumin grubunda 431665,4±28464,5 olarak bulundu. 14 günlük sıçanlar için toplam nöron sayısı ortalaması kontrol grubunda 508160,6±21985,2; fenobarbiatl grubunda 353817,6±24101,78; valproik asit grubunda 313958,9±18199,66; fenobarbital+curcumin grubunda 492470,9±36225 ve valproik asit+curcumin grubunda 456028,8±24942,9 olarak bulundu. Sonuçlar, curcuminin fenobarbital ve valproik asit tedavisinde oluşabilecek histolojik nöron hasarının önlenmesinde potansiyel korucu ve etkili bir ajan olabileceği düşüncesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Phenobarbital and valproic acid are used to treat epileptic seizures in infants and children. Phenobarbital and valproic acid can influence brain function and brain development in undesired ways. The aim of this study is to determine the adverse effects of phenobarbital and valproic acid on the pyramidal cell numbers of the hippocampus in the developing rat brain. Curcumin has known antioxidant and neuro-protective properties. In this regard, this study was carried out to investigate the effect of curcumin administration on phenobarbital and valproic acid induced neuron injury in rats. A total of seventy male Wistar rat were divided into two age groups as 7 days old 14 day old respectively. Each group also divided into seven sub groups as control, curcumin, dimetylsulfoxide, phenobarbital, valproic acid, phenobarbital+curcumin and valproic acid+curcumin. Rats, 7-14 days old, were injected (i.p.) with phenobarbital 75 mg/kg, valproic acid 400 mg/kg and curcumin 200 mg/kg freshly dissolved in 10% dimethylsulphoxide. Animals were allowed to survive 24h after last injection. After histological process, stereological analysis were performed with systematic random sampling using the optical fractionation method. The total number of neurones all of the 7 days old groups and the 14 days olds rat groups were calculated and the determinated mean numerical values in the left hippocampus. For 7 days old groups total neuron count mean at control group was 727224±20259,25; at phenobarbital group 416111,5±13154,31; at valproic acid group 312238,8±7089,787; at phenobarbital+curcumin group 587136,5±16250,8 and at valproic acid+curcumin group 431665,4±12729,72. For 14 days olds rat groups total neuron count mean at control group was 508160,6±9832,302; at phenobarbital group 353817,6±10778,64; at valproic acid group 31358,9±8139,133; at phenobarbital+curcumin group 492470,9±16200,3 and at valproic acid+curcumin group 456028,8±154,8. The findings support that curcumin can be considered as a potential safe and effective agent to phenobarbital and valproic acid therapy in preventing histopathological neuron injury associated with these drugs.