Bazı yeni sentezlenen kaliks[4]aren ve türevlerinin antioksidan, antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of antioxidant, antimicrobial activities of some newly synthesized calix[4]arene and its derivates
- Tez No: 341447
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: kaliks[4]aren, p-tert-bütilkaliks[4]aren ve akriloil türevleri, antioksidan aktivite, antimikrobiyal aktivite, disk difüzyon metodu, calix[4]arene, p-tert-butylcalix[4]arene and acryloyl derivates, antioxidant activity, antimicrobial activity, disc diffusion method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bazı yeni sentezlenen kaliks[4]aren ve türevlerinin N,N-dimetilformamid (DMF) kullanılarak hazırlanan çözeltilerinin in vitro ortamda antioksidan aktiviteleri ve antimikrobiyal aktiviteleri tayin edilmiştir. Bu çalışmada bazı yeni sentezlenen kaliks[4]aren ve türevlerinin antioksidan özellikleri; toplam antioksidan aktivite, indirgeme gücü, süperoksit anyon radikali giderme aktivitesi, hidrojen peroksit giderme aktivitesi, serbest radikal giderme aktivitesi ve metal-şelat aktivitesi kullanılarak belirlendi. Karşılaştırma için butillenmiş hidroksianisol (BHA), butillenmiş hidroksitoluen (BHT), ?-tokoferol ve troloks standart antioksidan maddeler olarak kullanıldı. Bazı yeni sentezlenen kaliks[4]aren ve türevlerinin 100 ?M konsantrasyonundaki çözeltilerinin Ferrik Tiyosiyanat Metoduna (FTC) göre linoleik asit emülsiyonundaki peroksidasyonunda ölçülen inhibisyon değerleri, p-tert-BüCA[4](ACO)4 haricinde standart antioksidan maddelerden yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlara göre bazı yeni sentezlenen kaliks[4]aren ve türevleri genel olarak standart antioksidan maddelerden daha yüksek antioksidan aktivite göstermiştir ve konsantrasyon artışıyla antioksidan aktivite artmaktadır.Bazı yeni sentezlenen kaliks[4]aren ve türevlerinin antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir.. Çalışmada toplam 15 mikroorganizma kullanılmıştır. Kaliks[4]aren ve akriloil türevleri 100 µg/mL konsantrasyonunda Proteus vulgaris, Citrobacter freundii, Basicullus pumilis, Bacillus substilis olmak üzere dört mikroorganizma üzerinde zon çapı (mm) oluştururken, 200 µg/mL konsantrasyonunda yukarıdaki mikroorganizmaların yanında Aspergillus niger üzerinde de zon çapı oluşturarak antimikrobiyal aktivite göstermişlerdir.Yapılan çalışmayla; polifenolik yapıdaki kaliks[4]aren, p-tertbütilkaliks[4]aren ve bunların akriloil türevlerinin fenolik karakterlerinden dolayı, fenolik antioksidan ve antimikrobiyalların göstermiş olduğu antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteyi gösterebildikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In vitro antioxidant and antimicrobial activities of some newly synthetized calix[4]aren and its derivates of which solutions prepared by using N,N-dimehylformamide (DMF) were analyzed environment. Antioxidant charactericstics of some newly synthetized calix[4]arene and its derivates were determined by using total antioxidant activity, reducing power, superoxide anion radical scavenging activity, hydrogen peroxide scavenging activity, free radical scavenging activity and metal-chelation activity. For comparison, butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT), ?-tocopherol and trolox were used as standart antioxidant substances. Inhibition values in peroxidation of linoleic acid emulsion of the solutions of some newly synthetized calix[4]arene and its derivates at 100 µM concentration which were measured according to Ferric Thiocyanate Method (FTC) were found higher than standart antioxidant substances; besides antioxidant activity was to rise in line with the rise of concentration.Antimicrobial activities of the some newly synthetized calix[4]arene and its derivates were determined by disk diffusion method. For antimicrobial activity; 15 microorganisms were used in total. While zone diameter (mm) emerged on four microorganisims listed as Proteus vulgaris, Citrobacter freundii, Bacillus substilis, Bacillus pumilis at 100 µg/mL concentration of calix[4]arene and its derivates zone diameter also emerged on Aspergillus niger in addition to the above mentioned microorganisims, also antimicrobial activity was observed. Through this research, because of calix[4]arene in polyphenolic structure, p-tert-butylcalix[4]arene and the phenolic chracters of their acryoyl derivates, these could performed the same antioxidant and antimicrobial activity as the phenolic antioxidants and antimicrobials.