Ladik gölü (Samsun, Türkiye)'ndeki tatlısu levreği (Perca fluviatilis L., 1758)'nde güvenilir yaş tayini ve büyüme özellikleri
Reliable age determination and growth features, perch (Perca fluviatilis L., 1758) inhabiting lake Ladik (Samsun, Turkey)
- Tez No: 341496
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tatlısu Levreği, Perca fluviatilis, Yaş Tayini, Büyüme, Ladik Gölü, Samsun, Perch, Perca fluviatilis, Ageing, Growth, Lake Ladik, Samsun
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ladik Gölü?nde yaşayan tatlısu levreği (Perca fluviatilis L., 1758)?nin güvenilir yaş tayini yöntemini ve büyüme özelliklerini tespit etmek amacıyla Kasım 2009-Ekim 2010 tarihleri arasında aylık olarak arazi çalışmaları gerçekleştirilmiş ve 858 birey yakalanmıştır. Örneklerin 721?ini dişi, 134?ünü erkek ve 3?ünü de eşeyi belirlenemeyen bireyler oluşturmuştur. Populasyon genelinde total boylar 8.2-27.5 cm, ağırlıklar 7.16-365.20 g arasında dağılım göstermektedir. Yaş tayini için en güvenilir kemiksi yapıyı tespit etmek amacıyla 114 balıktan (Ocak-Şubat) omur, otolit, operkül, pullar alınmış ve her bir yapı bir okuyucu tarafından 3 tekrarlı okunmuştur. En yüksek yüzde uyum (YU), en düşük ortalama yüzde hata (OYH) ve değişim katsayısı (DK) değerini veren omur, tür için en güvenilir kemiksi yapı olarak belirlenmiştir. Yaş dağılımı dişilerde 1-7 ve erkeklerde 1-5 olarak gözlenmiştir. Populasyonun dişi:erkek oranı 1:0.19, yaş-boy ve yaş-ağırlık ilişkilerini gösteren von Bertalanffy büyüme denklemi parametreleri dişilerde L?=43.72 cm, W?=1553.62 g, K=0.09 (yıl-1), t0 (yıl)=-2.15, b=3.364, erkeklerde L?=23.55 cm, W?=182.53, K=0.18 (yıl-1), t0=-2.26, b=3.301 şeklinde elde edilmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi dişilerde W=0.0047TB3.364, erkeklerde W=0.0054TB3.301 olarak hesaplanmıştır. Bireylerin total boy- çatal boy, çatal boy- standart boy, standart boy- total boyları arasında kuvvetli ilişkiler elde edilmiştir. Ortalama kondisyon faktörü değeri dişi, erkek ve tüm bireylerde sırası ile 1.30, 1.18 ve 1.28 olarak elde edilmiştir. Ortalama kondisyon faktörü boy sınıflarına göre artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Field surveys were carried out monthly to determine reliable age method and growth features of perch (Perca fluviatilis L., 1758) inhabiting Lake Ladik between November 2009-October 2010 and 858 individuals were caught. Samples were composed of 721 females, 134 males and 3 undetermined sex individuals. Total length ranged from 8.2-27.5 cm, weight ranged from 7.16-365.20 g on general of population. Vertebrae, otolith, operculum and scale of 114 samples (January-February) were taken to determine reliable bony structure and each structure were read three repetitive by one person. Maximum percentage agreement (PA), minimum average percentage error (APE) and coefficient of variation (CV) obtained from vertebrae that determined as reliable bony structure for species. Age range of females 1-7, age of males range 1-5 ages. Female:male ratio was 1:0.19 in the population, the von Bertalanffy growth equation parameters indicating age-length and age-weight relationships were obtained as L?=43.72 cm, W?=1553.62 g, K=0.09 (yıl-1), t0 (yıl)=-2.15, b=3.364 for females, L?=23.55 cm, W?=182.53, K=0.18 (yıl-1), t0=-2.26, b=3.301 for males. Length-weight relationships of female were calculated as W=0.0047TB3.364, length-weight relationships of male were calculated as W=0.0054TB3.301. Strongly correlations were obtained among total length-fork length, fork length-standard length, standard length-total length of individuals. Mean condition factor values were obtained for female, male and all samples as 1.30, 1.18, 1.28, respectively. Mean condition factor was general increasing showed according to length class.