Kümeslerde havalandırma sistemlerinin planlanması
Planning of ventilation systems in poultry houses
- Tez No: 341502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN ALP KAĞAN GÜRDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Havalandırma, Kümes, Çevresel Kontrol, Ventilation, Poultry House, Environmental Control
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, kümeslerde kış ve yaz yetiştirme dönemlerinde bilinen dört farklı yöntem ile gerekli havalandırma kapasiteleri hesaplanmıştır. Kullanılan yöntemler sırasıyla; (Öztürk, 2003) göre hesaplama yöntemi, Çek Standartları (Anonymous, 1998), ASAE Standartları (American Society of Agricultural Engineers) (ASAE, 1987) ve son olarak CIGR Standartları (International Commission for Agricultural Engineers) (CIGR, 1984). Bu standartlardaki eşitlikler ve parametreler dikkate alınarak Samsun yöresi koşullarında seçilen bir broiler kümesi için havalandırma kapasiteleri hesaplamaları yapılarak bu dört farklı yöntem arasındaki farklılıklar ve benzerlikler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the required ventilation rates for winter and summer breeding season in poultry houses were analyzed according to the known 4 different methods. The methods used for this purpose are (Öztürk, 2003) calculation method, Czech Standards (Anonymous, 1998), ASAE Standards (American Society of Agricultural Engineers) (ASAE, 1987) and finally CIGR Standards (International Commission for Agricultural Engineers) (CIGR, 1984). Calculations were made for the ventilation capacities of a selected broiler house in Samsun region?s conditions by considering the equations and parameters in these standards, and the differences and similarities among them were discussed.